Олександр Авраменко пояснив, у яких контекстах найкраще вживати слова "гарний" та "хороший" / колаж УНІАН зі скріншоту й фото pixabay.com

Дехто вважає, що слово "хороший" в українській мові - це русизм, і замість нього варто вживати слово "гарний".

Заслужений працівник освіти України, мовознавець, автор підручників - доцент Олександр Авраменко вказав на тонкощі вживання цих слів під час ефіру програми "Сніданок з 1+1". Експерт підкреслив, що прикметники "хороший" та "гарний" мають однакові значення, однак вживати ці слова варто у різних контекстах.

"…"гарною" може бути як людина, так і неживий предмет… Слово "гарний" - багатозначне. Цим словом означують як приємну зовнішність, - "гарне обличчя", "гарні руки", так і позитивні якості, властивості чогось. Наприклад, "гарний характер", "гарна книжка", - сказав він.

Відео дня

Педагог підкреслив, що слово "хороший" має такі ж самі значення. "Тобто "хорошою" може бути людина з лиця, і "хорошою" може бути книжка. І ніякий це не "русизм" чи "росіянізм" - як кому хочеться", - заявив мовознавець.

Учитель зазначив, що "це наше давнє слово, яке органічно почуває себе в піснях", і навіть навів приклад:

Зеленеє жито, зелене;

Хорошії гості у мене…

Авраменко також порадив, як краще вживати прикметники "гарний" та "хороший". "Тільки така моя порада: слово "гарний" все ж таки краще і бажано вживати в значенні "красивий, вродливий, вишуканий". Наприклад, "гарна дівчина". А прикметник "хороший" - у значенні "добрий, добротний, який заслуговує схвалення". Наприклад, "хороша тканина"…", - поділився мовознавець.

Що треба знати про українську мову - ось які новини сьогодні варто прочитати

Олександр Авраменко раніше розповів, що таке бір, діброва і гай. Вчитель зазначив,  гаєм називають невеликий, переважно листяний ліс. Мовознавець підкреслив, що діброва - це насадження дубів, а бором називають ліс, в якому переважна більшість дерев - хвойні.

Вас також можуть зацікавити новини: