Є простий метод нарізання цибулі, який допоможе уникнути сліз / Колаж УНІАН, фото - Unsplash, Pexels

Однією з найпоширеніших проблем під час нарізання цибулі є те, що цей процес викликає сльози та печіння в очах. Вони можуть перетворити просте приготування їжі на неприємний досвід. Проте вчені знають, як впоратися з цим, пише Farmingdale Observer.

Чому сльозяться очі під час нарізання цибулі

Учені пояснили, що під час нарізання цибулі пошкоджуються клітини овоча, через що вивільняються ферменти, які перетворюють сірчані сполуки на син-пропанетіал-S-оксид. Ця речовина піднімається в повітря і подразнює чутливі мембрани в очах, змушуючи їх виробляти сльози.

У виданні підкреслили, що така хімічна реакція відбувається природним чином як захисний механізм цибулі. Учені з'ясували, що метод різання значно впливає на те, скільки цієї речовини потрапить в очі.

Відео дня

Охолодження цибулі або її нарізка після промивання водою мають обмежену ефективність проти цієї хімічної реакції. Проте саме техніка нарізання відіграє найважливішу роль, зазначили вчені.

Як нарізати цибулю без сліз

Вчені з Корнельського університету провели дослідження, яке показало, що два ключові чинники визначають кількість речовини, що подразнює очі. На це впливають гострота ножа і швидкість нарізування.

Так вчені з'ясували, що найкраще нарізати цибулю дуже гострим ножем і робити це повільно. Так кількість подразнювальних речовин, які виділяє овоч, буде значно зменшено.

За словами вчених, при використанні тупих ножів лезо тиснуло на шари цибулі, змушуючи їх згинатися всередину, виділяючи сік. У цей час гострі ножі акуратно розрізали клітини цибулі, не здавлюючи їх.

Швидкість нарізування цибулі також виявилася дуже важливою. Швидкі рухи, що здаються ефективними, насправді створюють більше бризок. Повільні рухи дають змогу різати цибулю точніше і значно зменшують виділення речовини, яка подразнює очі.

Які продукти потрібно їсти після 60 років

Раніше у виданні Eating Well назвали 6 продуктів, які потрібно їсти після 60 років. Дієтологи радять додати до свого раціону ці горіхи, фрукти, овочі та бобові.

Зокрема, у виданні порадили їсти волоські горіхи та листові зелені овочі. Вони дуже корисні для здоров'я.

Вас також можуть зацікавити новини: