Ілюстрація \ REUTERS

Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів вирішила утилізувати овець, повернутих в Україну з Туреччини, які перебувають два тижні в морському порту «Чорноморськ».

Читайте такожУ порту Чорноморська облаштують спеціальний майданчик для овець, що «застрягли» на митниці

Про це повідомили в прес-службі відомства. За даними Держспоживслужби, 6 жовтня вантаж перетнув державний кордон України в режимі «експорт» до Туреччини в зоні обслуговування прикордонного інспекційного пункту ветеринарної медицини № 9 (5 термінал морського торгового порту «Чорноморськ»). 12 жовтня тварини в кількості 300 голів були повернуті в Україну на термінал відправлення, оскільки турецька сторона їх не прийняла.

«Офіційні органи Туреччини не надали інформації про причини повернення тварин», - заявили в прес-службі.

Зазначається, що вантаж з живими вівцями в порту «Чорноморськ» був затриманий через загрозу занесення на територію України небезпечних інфекційних хвороб. Згідно з повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин, на території Туреччини реєструються спалахи небезпечних хвороб тварин, таких як ящур, віспа овець тощо.

«Повернення даного вантажу на територію України неможливе, зважаючи на загрозу поширення особливо небезпечних хвороб тварин», - сказано в повідомленні.

У Держспоживслужбі стверджують, що тільки 24 жовтня було отримано звернення керівника ТОВ «Украніксар» Олени Севинч про утилізацію повернутих в Україну з Туреччини тварин. При цьому, звернення власника вантажу є необхідним процедурним етапом для здійснення будь-яких дій.

«25 жовтня перший заступник голови Держспоживслужби відповідно до звернення дав доручення щодо забезпечення ідентифікації вантажу, супроводу під час перевезення тварин з території морського порту до місця утилізації (Тульчинської філії ДП «Укрветсанзавод» у Вінницькій області) і забезпечення контролю за його утилізацією», - йдеться в повідомленні.

Також Держспоживслужба надіслала нотифікацію до компетентного органу Туреччини про надання роз'яснень причин неприйняття товару і звернулася з проханням вжити заходів для запобігання виникненню в подальшому таких необґрунтованих бар'єрів у двосторонній торгівлі.

Як повідомляв УНІАН, у морському торговому порту «Чорноморськ» (Одеська область) майже два тижні стоїть не пропущена в Україну фура з 300 вівцями романівської породи, з яких більше половини загинули від голоду і отруєння трупною отрутою. За словами власника вантажу - директора компанії «Украніксар» Олени Севинч, в Туреччину фуру було відправлено поромом 6 жовтня, але одержувач за вантажем не з'явився. Тому, без проходження митного контролю, фуру з вівцями було відправлено назад в Україну, а в порт «Чорноморськ» вона прибула 12 жовтня.

Ветеринари заборонили в'їзд вантажу в Україну, заявивши, що вівці можуть бути потенційно небезпечними.

25 жовтня ситуацію з отарою овець розглянули на спеціальному засіданні комісії в Чорноморській міськраді. Комісія прийняла рішення створити на території портового терміналу карантинний майданчик, де можна розмістити тварин, відокремивши живих особин від загиблих, а також забезпечити вівцям доступ до корму і води.