Порт "Чорноморськ" / фото seaport.com.ua

У морському торговельному порту «Чорноморськ» (Одеська область) майже два тижні стоїть не пропущена в Україну фура з 300 вівцями романівської породи, з яких більш як половина загинули від голоду і отруєння трупною отрутою.

Як передає УНІАН, розголосу ситуація зі скотовозом, який прибув з Туреччини 12 жовтня, дістала тільки сьогодні.

Читайте такожВ Одеській області через другий випадок сибірки оголошено карантин

Відео дня

Зокрема, 24 жовтня до деяких ЗМІ надійшла інформація від співробітників порту, які повідомили, що на 5-му причалі порту стоїть фура, яка «застрягла через бюрократичну тяганину».

Живий вантаж належить підприємству «Украніксар» (Дніпропетровська область), що спеціалізується на розведенні овець і кіз.

«Через якісь формальності овець в Україну не пустили. Тварини гниють живцем, навколо - сморід, мухи, черв'яки... У будь-який момент може бути епідемія», - повідомили співробітники порту.

Як повідомила УНІАН директор «Украніксар» Олена Севинч, до Туреччини фуру було відправлено поромом 6 жовтня, але одержувач за вантажем не з'явився. Тому, без проходження митного контролю, фуру з вівцями було відправлено назад в Україну, і в порт «Чорноморськ» вона прибула 12 жовтня.

«Тут ветеринари заборонили в'їзд в Україну, заявивши, що вівці можуть бути потенційно небезпечними. Сказали, мовляв, тільки на утилізацію, проте навіть для цього жодних документів не надають», - розповіла директор підприємства, наголосивши, що через цю заборону не може повернути овець на свою ферму.

За її словами, вона зверталася в різні відомства, в тому числі в Держспоживслужбу в Києві, де їй спочатку заявили, щоб вона повернула овець до Туреччини або «утилізувала здорових тварин».

На цей час директор просить дозволу на утилізацію, але в зазначеній службі їй відповіли, що запит буде розглянутий в порядку черги.

Як стверджує Севинч, у Держспоживслужбу її не пропустили через прохідну, аргументуючи тим, що керівництво зайняте і відвідувачам слід завчасно записуватися на прийом.

«Прийом начальника - раз на місяць... Тим часом 3-ярусний скотовоз з трьома сотнями овець романівської породи стоїть у порту. Більш як половина тварин вже загинули від голоду, спраги, трупної отрути - живі, вдихнувши трупні пари туш, що розкладаються, падають і гинуть...», - розповіла Севинч, додавши, що намагається поїти і годувати тварин, але дотягнутися до всіх неможливо.

Всі 300 овець - молоді особини, багато з них при відправленні до Туреччини були вагітні, але зараз у порту вони «втратили плоди».

Директор також наголосила, що живе в кабіні скотовоза, бо їй ніде більше перебувати.

Крім того, як стверджує керівник, керівництво «Чорноморська» проблему ігнорує. Їй відмовляють у виписці перепустки, через що жінка не залишає територію порту, бо назад не зможе повернутися.