Столицю Індії затягнув смог / REUTERS

У столиці Індії Делі забруднення повітря досягло небезпечного для населення рівня. Місцева влада оголосила надзвичайний стан.

Як повідомляє «Русская служба BBC», спеціальна комісія Верховного суду ввела обмеження в самому місті і декількох сусідніх штатах.В регіоні призупинили будівельні роботи та заборонили салюти.

Читайте такожПродавці повітря: британець з друзями налагодили бізнес з продажу кисню (відео)

Відео дня

Міські школи закриті як мінімум до наступного вівторка. Місцевим жителям видали понад 5 мільйонів респіраторів.

Глава міського уряду Арвінд Кеджрівал заявив, що Делі перетворюється на "газову камеру". Тим часом, місцеві публікують в соцмережах фотографії зі смогом, який накрив місто. Люди скаржаться, що ситуація з кожним роком стає все гіршою.

Причиною забруднення повітря є місцеві фермери, які звикли спалювати стерню після збору врожаю. На Півночі Індії восени щорічно спалюють понад 23 млн тонн таких відходів. Ситуацію ускладнюють пуски салютів до свята Дівалі, викиди автомобілів і виробництва, а також будівельний пил.

Зазначається, що в складі смога присутні двоокиси вуглецю, азоту і сірки. Мікрочастинки пилу також осідають в легенях людини, а іноді і потрапляють прямо в кровоносну систему.

Як повідомляв УНІАН, жовтень приніс до Києва не тільки бабине літо, а й осінній смог. Кілька днів в столиці фіксували високий рівень забруднення повітря. Жителі столиці викладали в соцмережі відео і фото затягнутого туманом міста.

У КМДА відзначають - над Києвом не задимленість, а так звана "температурна інверсія". Вдень повітря прогрівається, вночі він холодний, і за умови 100% вологості маємо туман. Також жителі приватних секторів палять листя і сміття, що теж впливає на стан повітря.

У випадках задимленості радять не виходити на вулицю і тримати вікна закритими. З першими морозами ситуація повинна покращиться.