REUTERS

Масштабна лісова пожежа в Чорнобильській зоні відчуження може повторитися через відсутність належного фінансування та уваги з боку керівництва країни, тоді як екологічні питання промисловості і бізнесу завжди знаходяться у фокусі уваги уряду і президента.

"Навіть якщо у державних органів є ініціативи, як запобігти повторенню масштабної пожежі в Чорнобильській зоні, то достатньої уваги немає саме у керівництва держави, в офісі президента, уряді", - сказав голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко.

За його словами, заходи щодо запобігання пожежам у Чорнобильській зоні залишаються недофінансованими.

Відео дня

Він зазначив, що пожежі в Чорнобильській зоні завдають критичної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й нашій культурній та історичній спадщині, розташованій на її території. Тільки минулого року через пожежі було знищено 30-40% туристичного потенціалу зони відчуження.

Як повідомила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок, через недостатню увагу з боку громадськості і влади України до важливих екологічних проблем, наприклад, загрозу пожеж у Чорнобильській зоні, яка тоне в потоці інших маніпулятивних тем, навколишньому середовищу і населенню наноситься колосальна шкода.

«На жаль, тема екологічної безпеки дуже маніпулятивна в Україні. Тому, звичайно ті теми, які дозволяють громадським активістам, владі, деяким представникам державних органів набрати певну кількість балів: економічних, політичних, іміджевих - ці теми традиційно викликають більше уваги з боку громадськості, з боку ЗМІ. Тому вони стоять на порядку денному», - сказала Циганок.

Як повідомляв УНІАН, протягом квітня 2020 року найбільші лісові пожежі сталися в Чорнобильській зоні відчуження, Житомирській та Київській областях. Так, тільки в Чорнобильській зоні відчуження вогонь знищив понад 11 тисяч гектарів лісу.