REUTERS

«В Україні зовсім немає електромобілів. Тому що, щоб електромобілі могли існувати, необхідна мережа заправок, де електромобілі могли б заправлятися. Я не знаю про таку мережу», - заявила нардеп Тетяна Чорновол в своєму інтерв'ю, передає ua-green.org.

На питання журналіста чи могло б сприяти розвитку інфраструктури для електромобілів скасування ввізного мита, нардеп відповіла, що так не вважає.

Читайте такожМінекономрозвитку виступає за скасування податків на імпорт електромобілів

Відео дня

«Я, наприклад, дуже хотіла б мати електромобіль. Але щоб я могла мати електромобіль, у цій країні має з'явитися сервіс для цих автомобілів. Зокрема, цей автомобіль потрібно заряджати від електромережі. Я, наприклад, живу під Києвом, за 15 км від Києва, під аеропортом Бориспіль. У мене електромережа така, що ввечері не працює мікрохвильова піч, вона просто не тягне. Тобто я не зможу мати електромобіль, тому що я просто не зможу заряджати його вдома», - прокоментувала Чорновол.

У зв'язку з цим співголова «Асоціації Зелених України» Олександр Щербань зазначив, що рівень обізнаності деяких народних депутатів у питаннях енергоефективності та екологічності вкрай низький.

«На жаль, наші законодавці не те що не дбають про екологію нашої країни, вони навіть не цікавляться питаннями її збереження. Тоді як цивілізований світ переходить на електромобілі з метою збереження навколишнього середовища, наші народні депутати навіть не знають, що в Україні експлуатуються автомобілі на електродвигунах і існує інфраструктура для заправки таких авто. Вже тривалий період деякі мережі АЗС працюють над обладнанням своїх станцій пристроями зарядження електромобілів, до того ж поки що це безкоштовний сервіс. Очевидно, що таке свинське ставлення до екології відбивається і на якості законопроектів екологічної спрямованості, які зараз з'являються у Раді», - прокоментував експерт-еколог.

Нагадаємо, у квітні минулого року депутат запропонував обнулити мито на електромобілі.

В Україні останні роки активно розвивається інфраструктура для електрозаправки таких автомобілів. Так, мережа компанії Tesla Club Ukraine налічує 38 точок зарядки, які покривають поки невеликі потреби України. Крім того, в 2014 році мережа АЗС OKKO відкрила 34 електрозаправки по всій Україні.