Вежа стала першою подібною спорудою в країні \ фото REUTERS

Влада Делі відкрила першу в країні споруду для боротьби зі смогом - так звану антисмогову вежу.

Як повідомляє The Times, спорудження висотою 25 м встановлено у фінансово-діловому центрі міста — районі Коннот-Плейс. Вежа оснащена 40 потужними вентиляторами і 5 тис. фільтрів, які проганяють через себе 1 тис. кубометрів повітря в секунду, очищаючи його від шкідливих домішок. За оцінками влади, така вежа може знизити вміст шкідливих домішок вдвічі в радіусі 1 км. на її розробку і будівництво було витрачено $2 млн.

Тим часом екологи та експерти висловлюють серйозні сумніви в тому, що подібні конструкції здатні хоч якось змінити ситуацію зі смогом в Делі, який, як і деякі інші великі індійські міста, стабільно входить в топ-15 міст світу з небезпечним для здоров'я і життя рівнем забруднення повітря. Притому що індекс якості повітря в нормі становить 50 одиниць, в Делі він часто піднімається до позначки 1200. У 2019 році, за оцінками вчених, в Індії через наслідки забруднення повітря померли 1,67 млн осіб, у тому числі 17,5 тис. - в Делі.

Відео дня

Читайте такожГазова камера: в Делі оголосили надзвичайний стан через небезпечний смог (фото)Тому, зазначають експерти, ставити таку антисмогову вежу в Делі - це все одно що "включати один кондиціонер на всю пустелю" і чекати змін. Урядові експерти підрахували, що знадобляться 213 подібних веж, але поки, враховуючи вартість проекту, закликали обмежитися однією для перевірки ефективності. Неурядові експерти вважають, що Делі, беручи до уваги площу міста і ступінь забруднення, необхідні 2,5 млн таких веж, щоб повітря очистилося, передає kommersant.

Фото REUTERS

Вас також можу зацікавити новини