Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому закон "Про внесення змін у Земельний кодекс України та деякі інші законодавчі акти щодо протидії рейдерству", який, зокрема, передбачає посилення адміністративної відповідальності для реєстраторів у разі вчинення ними незаконних дій при реєстрації та зобов'язує уряд провести інвентаризацію всіх земельних ділянок, інформація про яких відсутня в земельному кадастрі.

Читайте також"У нас унікальне рейдерство і суди": міністр економіки пояснивши, чому іноземці не скуповуватимуть українську землю

За дане рішення проголосували 235 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Представляючи законопроект, голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський зазначив, що положеннями законопроекту вносяться зміни в законодавчі акти, що дозволить комплексно врегулювати питання протидії рейдерству.

"При підготовці законопроекту до комітету надійшло 87 пропозицій і поправок, з яких враховано 83", - сказав він.

Сольський зазначив, що закон зобов'язує уряд за кошти держбюджету провести інвентаризацію всіх земельних ділянок, інформація про яких відсутня в земельному кадастрі.

"Мова йде про 20% від загальної кількості сформованих земельних ділянок. Це близько 8 мільйонів земельних ділянок. Відомості про них є лише в паперовій формі, і в земельному кадастрі вони не показуються. Розв'язання цієї проблеми унеможливить безліч рейдерських схем, серед них й подвійну реєстрацію договорів оренди землі", - сказав він.

Згідно з пояснювальною запискою, проект закону передбачає надання державним кадастровим реєстраторам доступ в онлайн-режимі до відомостей, які містяться у Державному реєстрі прав на нерухоме майно, а державним реєстраторам - право онлайн-доступу до всіх відомостей, що містяться у Державному земельному кадастрі.

Згідно з документом, державні реєстратори прав повинні перевіряти не тільки відомостей у Державному реєстрі прав на нерухоме майно, але і наявність відповідних відомостей у Державному земельному кадастрі. Під час проведення реєстрації прав державний реєстратор також зобов'язаний перевірити, чи має право особа, яка звернулася із заявою про реєстрацію, на вчинення таких дій, а також зобов'язаний перевірити наявність інформації про нерухоме майно в інших державних реєстрах.

Державний реєстратор прав зобов'язаний залишати без розгляду заяву про реєстрацію права на нерухоме майно, якщо кадастровий номер земельної ділянки відсутня в Державному земельному кадастрі.

Законопроект передбачає посилення адміністративної відповідальності для реєстраторів у разі вчинення ними незаконних дій при реєстрації.

Як повідомляв УНІАН, фермери неодноразово зверталися до влади з проханням посилити відповідальність за рейдерство в аграрній сфері. На їхню думку, чинне законодавство не допомагає боротися з незаконними захопленнями землі. Фермери також вважають за необхідне посилити відповідальність для власників землі, які найчастіше укладають повторні договори на оренду паїв з іншими орендарями й тим самим сприяють протистоянню між ними, і для держреєстраторів, які реєструють повторні договори.

На сьогодні в Україні діють штаби по боротьбі з рейдерством.

У серпні 2017 року Кабінет міністрів ухвалив рішення створити оперативні штаби в регіонах спільно з обласними державними адміністраціями, територіальними підрозділами МВС, Держгеокадастру, Мін'юсту, аграрними асоціаціями для недопущення незаконних захоплень врожаю і землі у фермерів. Такі штаби працювали під час збиральної кампанії – до 15 листопада, а у квітні 2018 року Кабмін продовжив їх роботу.

Крім цього в Україні працює Комісія Міністерства юстиції з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (Антирейдерська комісія), яка у 2017 році повернула законним власникам 6,2 тисячі земельних ділянок загальною площею понад 8,5 тисяч га.