Ілюстрація REUTERS

Україна залежна від імпорту часнику з Китаю, а також Ірану, однак поставки цього товару зараз утруднені через коронавірус.

Читайте такожЩо буде з цінами на цибулю та часник: прогнози (відео)

Про це повідомила прес-служба аналітичної платформи EastFruit з посиланням на директора з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерину Звєрєва.

Відео дня

"Китай і Іран забезпечили минулого року понад 80% всіх поставок часнику в Україну. На сьогодні на внутрішньому ринку практично не залишилося запасів товарного часнику врожаю 2019 року, тому Україна зараз повністю залежна від імпорту. Проблеми з коронавірусом в Китаї та Ірані вже призвели до розвалу логістичних ланцюжків поставок продукції, а новий урожай часнику в країні почнуть прибирати лише через 5-6 місяців. Тому, не виключено, що ціни на свіжий часник за цей період можуть істотно вирости", - цитує прес-служба експерта.

За даними EastFruit, у 2019 році Україна імпортувала в півтора раза більше свіжого часнику, ніж роком раніше - понад 5,3 тисячі тонн, 73% якого надійшло з Китаю. Більше часнику Україна імпортувала тільки у 2013 році - близько 6,9 тисячі тонн.

"Імпорт часнику в Україну зростає вже два роки поспіль, а обсяг імпорту у 2019 році був рекордним з 2013 року", - йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що Україна жодного разу не була нетто-експортером часнику, завжди імпортуючи більше, ніж продавалося на експорт.

"Основна причина - відсутність належної інфраструктури та знання специфіки зберігання часнику", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, вирощуванням часнику в Україні займаються в основному дрібні аграрії, що не дозволяє створювати сучасні сховища, оскільки це було б нерентабельно.

Як повідомляв УНІАН, за словами голови Української асоціації аграрного експорту Дмитра Крихти, українські агроекспортери з початку року отримують менше прибутку на ринках Азії, ніж могли б, через подорожчання морської логістики внаслідок епідемії коронавірусу.

Довідка УНІАН. За даними Державної служби статистики, у 2019 році Україна імпортувала 5,3 тисячі тонн свіжого часнику на суму 4,74 мільйона доларів, експортувала - 536 тонн на суму 889 тисяч доларів.