Зараз виручка України від транзиту газу становить $3 мільярди / фото УНІАН

Національний банк прогнозує скорочення доходів від транзиту природного газу через територію України вдвічі при запуску альтернативних газопроводів в обхід території нашої країни.

Читайте такожУ Росії назвали терміни будівництва двох гілок "Північного потоку-2"

Про це повідомила в. о. голови НБУ Катерина Рожкова на брифінгу.

Відео дня

"Запуск обхідних газопроводів скоротить обсяги транзиту газу. Ми передбачили це у наших прогнозах. Передбачили скорочення майже вдвічі... І, відповідно, скорочення виручки від цього", - сказала вона.

Рожкова зазначила, що виручка від транзиту становить 3 мільярди доларів.

"Скорочення обсягу транзиту майже вдвічі призведе до скорочення цих надходжень також майже вдвічі", - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, 21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ із питань транзиту газу після 2019 року. Російський газовий монополіст «Газпром» запропонував продовжити існуючі контракти й відмовився визнавати рішення Стокгольмського арбітражу та нового газового законодавства України.

За словами голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва, така позиція російської сторони свідчить про її бажання затягнути переговори до весни-літа 2019 року, коли в Україні завершаться вибори.

Водночас, Україна отримала від Європейської комісії пропозицію про умови транзиту та його обсяги після 2019 року, яку українська сторона планує розглянути протягом двох місяців.

Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений у 2009 році строком на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.