Інтеграція до ENTSO-E є «енергетичним безвізом» для України — Климпуш-Цинцадзе

Інтеграція української енергосистеми до європейської мережі системних операторів передачі ENTSO-E є невід’ємною частиною реформи ринку електроенергії. Вона відкриє можливості для створення прозорої та ефективної конкуренції на ринку електроенергії в середині країни та зробить Україну частиною європейського енергетичного простору.

Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на конференції «Інтеграція України до ENTSO-E: ключові переваги та виклики».

«Результати інтеграції українського газового ринку до європейського та його деполітизація вже показали свою ефективність. У нас є вже понад 40 імпортерів і найбільш диверсифікований портфель постачання газу серед сусідів. Тому я переконана, що і повноцінний ринок електроенергії з дієвою конкуренцією, з можливістю для кінцевого споживача вибирати для себе постачальника, буде працювати ефективно тоді, коли Україна стане частиною європейського енергетичного простору. В цьому ключовим завданням є інтеграція енергосистеми України в ENTSO-E. І ця мета визначена, як стратегічний курс нашої держави у відповідних урядових документах», — сказала вона.

Відео дня

«По суті ми його розглядаємо, як такий енергетичний безвіз, який дасть нам можливість стати частиною європейського енергетичного простору, і, що не менш важливо, звести залежність від РФ до мінімуму», — підкреслили Климпуш-Цинцадзе.