Ілюстрація REUTERS

Уряд розробив законопроект про встановлення щомісячної рентної плати на нафтогазові ділянки, дозвіл на освоєння яких видано більше 3 років тому, з метою боротьби з так званими «сплячими» ліцензіями.

Читайте такожУкраїна значно збільшила імпорт газу: скільки і де купила

Про це прем'єр-міністр Олексій Гончарук написав у Facebook.

Відео дня

«Уряд встановить щомісячну рентну плату за дільнки, на які видано дозвіл більше 3 років тому. Точна вартість залежатиме від розміру площі й дати видачі дозволу. Не здатні платити - повертайте. У разі свідомої тривалої несплати ліцензію будуть призупиняти, а вже потім - анулювати в судовому порядку. Справжніх інвесторів знайдемо на прозорих е-аукціонах», - написав прем'єр.

Він зазначив, що такий досвід вже успішно працює в США, Великобританії, Норвегії, Хорватії та інших країнах. При цьому в Україні поки 30% від усіх виданих спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами - «сплячі».

«Ми нарахували 80 ділянок в країні, придатних до видобутку. Але вони «сплять», тому що через корупцію їх колись вже присвоїли окремі товариші, які роками чекають, поки до влади прийдуть «свої», - зазначив він.

Також він зазначив, що галузь має масу архаїчних бар'єрів, які не дозволяють їй розвиватися. Для пожвавлення українського газовидобутку уряд вже розробив комплекс важливих законодавчих змін, зокрема, до Кодексу України про надра, до закону «Про нафту і газ» та до закону «Про угоди про розподіл продукції».

Як повідомляв УНІАН, за даними «Укртрансгазу», українські державні і приватні видобувні компанії в 2018 році, порівняно з 2017 роком, збільшили видобуток газу на 0,4% – до 20,9 млрд куб. м. При цьому «Укргазвидобування» в 2018 році наростила видобуток газу на 1,6% - до 15,5 млрд куб. м.