Тарифи на опалення не стануть менше слідом за зниженням вартості газу / фото УНІАН

У разі зниження ціни на газ тарифи на опалення в столиці залишаться на колишньому рівні до травня 2020 року, оскільки в Україні не існує законодавчого механізму, який дозволяє постачальникам оперативно переглядати тарифи для громадян.

Читайте такожЯкою буде гарантована ціна на газ і чому в областях різні тарифи: пояснює Мінекоенерго

Про це на брифінгу заявив директор СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго» Костянтин Лопатін, коментуючи встановлення урядом гарантованої ціни на газ для НАК «Нафтогаз України» на період з січня по квітень 2020 року.

Відео дня

«Станом на сьогодні нічого не зміниться. Тариф на тепло діятиме до травня 2020 року. Він має залишатися незмінним. Незалежно, газ подешевшає - тариф не зміниться, газ подорожчає - тариф не зміниться. З огляду на кон'юнктуру ринку, та ціна, яка є сьогодні, не є гарантованою, наприклад, на лютий», - сказав він.

Лопатін зазначив, що в даний час в Україні є певна законодавча неузгодженість, яка не дозволяє постачальникам послуги передбачити можливість переглядати тариф оперативно, з огляду на зміну вартості природного газу.

«На сьогодні наше підприємство не має можливості змінити тариф, який діє сьогодні, ні в більший, ні в менший бік. Колізія в тому, що єдиний нормативний документ, яким передбачено тарифоутворення, - це постанова Кабміну №869 з останніми змінами. Виходячи з цих змін, зміна можлива винятково лише затвердивши вже тариф на нову послугу з постачання теплової енергії. Під ту систему координат, до якої підв`язана окрема абонентська плата і внески», - пояснив він.

Представник «Київтеплоенерго» зазначив, що Кабінет міністрів, виконуючи завдання президента, працює над питанням створення можливості для коригування тарифів на тепло і централізоване опалення в разі зміни ціни на газ у будь-який бік більше ніж на 10%.

Як повідомляв УНІАН, раніше в НАК «Нафтогаз України» заявляли, що при поточних транспортних тарифах кінцева гарантована роздрібна ціна на газ у січні-квітні 2020 роки для потреб населення з урахуванням ПДВ становитиме від 7,2 до 7,8 грн за 1 куб. м проти 8,5 грн за 1 куб. м у I кварталі 2019 року.

Наприкінці листопада Кабінет міністрів ухвалив рішення про введення гарантованої ціни на газ для населення, що дасть змогу запобігти можливому тарифному стрибку навіть у разі припинення транзиту російського газу через Україну із 1 січня 2020 року.