Ілюстрація REUTERS

Компанія-оператор системи розподілу "ДТЕК Мережі" має намір відключити від 28 січня електропостачання держпідприємство "Шахтоуправління "Південнодонбаське № 1", а 29 січня - держпідприємство "Шахта ім. Н. С. Сургая" через борги.

Читайте такожПідприємства за рік заборгували "Укренерго" понад 2,5 мільярда гривень

У повідомленні прес-служби ДТЕК говориться, що державні підприємства не виконують взяті на себе зобов'язання з оплати, попри досягнуті домовленості. Заборгованість ШУ "Південнодонбаське № 1" перевищує 123 мільйони гривень, а борг шахти ім. Н. С. Сургая – понад 300 мільйонів гривень.

Відео дня

"Розуміючи важливість електропостачання шахт, енергокомпанія постійно вела переговори з керівництвом ДП "Шахтоуправління "Південнодонбаське № 1". У лютому 2019 року був узгоджений графік реструктуризації заборгованості терміном до кінця 2020 року. Однак графік не виконується", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ДП "Шахта ім. Н. С. Сургая" також не виконала умови графіка реструктуризації заборгованості, узгодженого в березні 2019 року.

"В оператора системи розподілу немає іншого виходу, як відключити боржника. Невиконання умов оплати – пряме порушення споживачем норм Закону України "Про ринок електричної енергії", - йдеться в повідомленні.

У ДТЕК зазначили, що проблеми шахт з оплатою використаної електроенергії мають системний характер. Керівництво шахт регулярно порушує графіки оплат і не дотримується домовленостей з оператором системи розподілу і постачальниками. Так, з 21 грудня ДП "Шахтоуправління "Південнодонбаське № 1" було відключено за заявкою постачальника ЕК "Укренерговугілля". Енергопостачання вугільного підприємства відновили лише за місяць - 17 січня.

"Енергокомпанія закликає Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища України, Донецьку обласну державну адміністрацію та керівництво шахт-боржників якнайшвидше знайти рішення, яке дозволить не допустити відключення", – йдеться в повідомленні.

У прес-службі підкреслили, що відповідальність за відключення шахт несе керівництво державних підприємств.

Оператор системи розподілу поінформував про ситуацію, що склалася, прем'єр-міністра України, Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища, РНБО, ДСНС, Донецьку обласну державну адміністрацію, органи Держенергонагляду.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2019 року шахтоуправління "Південнодонбаське-1" уклало договір на постачання електроенергії з "ЕК "Укренерговугілля", що дозволило шахті отримувати електроенергію.