Українські дрони атакують російські НПЗ / колаж УНІАН, скріншоти

Росія скоротить щоденний експорт дизельного палива з ключових західних портів у квітні до найнижчого за п’ять місяців рівня після атак українськими безпілотниками по нафтопереробним заводам та різкого зниження темпу переробки сирої нафти. 

Як повідомляє Bloomberg, завантаження дизельного палива з трьох основних портів РФ на Чорному та Балтійському морях, включно з деякими обсягами, що надходять із Білорусі, цього місяця скоротяться приблизно до 2,29 мільйона тонн. 

Згідно з даними розвідувальної компанії Kpler, це дорівнює трохи більше 569 тис. барелів на день, що на 21% менше порівняно з фактичним щоденним експортом близько 724 тис. барелів з тих же портів у березні.

Відео дня

Зазначається, що Росія скорочує поставки дизельного палива морським транспортом після того, як тижневі темпи переробки сирої нафти впали до 10-місячного мінімуму після атак українських БпЛА.  

Крім того, сезонне технічне обслуговування, що триватиме до літа, також тимчасово зменшує пропускну спроможність деяких російських нафтопереробних заводів. 

Російський віце-прем'єр Олександр Новак зазначив, що Росія поки що не планує забороняти експорт дизельного палива. 

"Ми виробляємо достатньо дизеля, вдвічі більше, ніж потребує внутрішній ринок", - зазначив він. 

Він також додав, якщо Росія запровадить заборону, національна нафтопереробна промисловість зіткнеться з надлишком запасів. 

У виданні також нагадали, що через енергетичні санкції Заходу Росія більше не постачає дизель до Європи.

Атаки по російських НПЗ 

20 березня у виданні Bloomberg назвали масові удари України по російських НПЗ "новою фазою війни". За їх словами, Київ зосередився на економічному ударі по Москві. 

22 березня видання Financial Times повідомляло, що США нібито закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру РФ. Вони тоді попереджали, що удари БпЛА можуть підвищити світові ціни на нафту і спровокувати помсту. 

Вас також можуть зацікавити новини: