Українська "зелена" електроенергія - одна з найдорожчих у світі / фото УНІАН

В Україні один з найвищих тарифів у світі на зелену енергетику - 4,21 гривні за кВт-год, заявив народний депутат Олександр Дубинський.

Читайте такожЕксперт назвавши "розводом лохів" реформу ринку енергетики в Україні

Про це повідомляє портал Dubinsky.pro.

Відео дня

Зокрема, народний депутат порівняв наші ціни на електроенергію зі світовими:

- у США кіловат екологічно чистої енергетики коштує в перерахунку на гривню 58 копійок;

- у Німеччині кіловат коштує близько 2 гривень/кВт-год.

"Якщо ми найбідніша країна в Європі, з найнижчою зарплатою, то чому ми повинні платити за зелений тариф найвищі ціни у світі? У нас, що - найдорожча робоча сила або таке рідкісне сонце чи вітер? Немає. А все тому, що володіють зеленою енергетикою такі люди, як Ахметов - йому належить близько 60% цього ринку. Десь 20% володіє Хорошковський, а рештою 20% володіє група інших супербізнесменів. Там десь 10 осіб", - пояснив Дубинський.

Він зазначив, що цій групі осіб невигідна активна робота атомних електростанцій в Україні. Оскільки вони виробляють найдешевшу електроенергію. Її собівартість знаходиться на рівні 56 копійок/кВт-год, тобто майже у 8 разів дешевша за так звану екологічно чисту.

Саме з цієї причини близька до олігарха Рінату Ахметову т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець й стала під різними приводами (кажучи про аварійність, низький попит тощо) призупиняти роботу енергоблоків українських АЕС й зменшувати обсяги їх виробництва.

"Ще в грудні 2019 року нібито аварійні блоки наших атомних електростанцій давали по 12,5 гігавата енергії, а зараз вже 7,5 гігавата - найнижчий показник потужностей за всю історію наших АЕС. Який підтверджує лише одне: Буславець працює не на народ України, а працює на окремо взятого олігарха", - підкреслив Дубинський.

Він повідомив, що з вівторка, 19 травня, буде розпочато збір підписів народних депутатів під листом до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, з вимогою відправити Ольгу Буславець у відставку. Якщо він не дослухається до цього заклику, може підніматися питання та про звільнення самого Шмигаля.