Голова Мінекоенерго скоротила частку атомної генерації на користь вугільних ТЕС Ахметова / фото УНІАН

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства допускає підвищення цін на товари широкого вжитку із-за підвищення тарифів на електроенергію для промислових споживачів внаслідок простою блоків атомних електростанцій, про що сказано у відповіді міністерства на запит УНІАН.

Читайте такожОчевидна пряма залежність призначення Буславець на посаду та запуском "брудних" енергоблоків - нардеп

"Підвищення тарифу на електроенергію для промислових споживачів безпосередньо матиме прямий вплив на ціни виробників промислової продукції, однак вплив на споживчий ринок відбудеться лише у разі, коли товаровиробники в умовах можливого певного погіршення фінансового стану і високої конкуренції не зможуть утримати ціни стабільними й перекинутий свій фінансовий тягар на кінцевих споживачів", - сказано у відповіді.

Відео дня

Також у міністерстві прокоментували можливий перегляд прогнозу інфляції на цей рік.

"Показник інфляції залежить від великої кількості різних факторів (монетарного і немонетарного характеру). При цьому механізм ринкового ціноутворення переважно поглинає вплив будь-якого фактора (серед них адміністративного), опосередковуючи його через загальне співвідношення попиту і пропозиції. Прогноз показників інфляції переглядається лише в тому випадку, коли значна кількість факторів, які її формують, матимуть помітний ефект на загальний індекс інфляції", - сказано у відповіді.

Також тимчасовий міністр енергетики порадила "майнить на АЕС криптовалюту" / фото УНІАН

Як повідомляв УНІАН, держпідприємство "НАЕК "Енергоатом", яке є оператором усіх атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело в резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку із прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії та електроенергії на теплових електростанціях, більшість з яких належить бізнесменові Рінату Ахметову.

Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Мінекоенерго, передбачає виведення вимушений простій трьох атомних енергоблоків "Енергоатому".

При цьому теплова енергія дорожче атомної, що позначається на тарифах на електроенергію. Так, найбільше металургійне підприємство України "Арселорміттал Кривий Ріг" заявило, що металургійні заводи корпорації "Арселорміттал" в Європі платять за електроенергію у 2-3 рази менше, ніж в Україні. Українська трубно-колісна компанія "Інтерпайп" заявила, що тарифи на електроенергію для промислових споживачів в останні дні квітня виросли на рекордні 38%, що свідчить про дії уряду, спрямованих в інтересах приватного монополіста.

6 травня в. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець заявила, що скорочення виробництва електроенергії на АЕС є тимчасовою вимушеним кроком, пов'язаним з низьким попитом на базову генерацію, вимогою забезпечення операційної безпеки Об'єднаної енергосистеми України та нормами чинного законодавства у сфері відновлюваної енергетики.

За її словами, в Об'єднаній енергосистемі країни виник суттєвий профіцит базових генеруючих потужностей атомних електростанцій і, навпаки, дефіцит високоманеврової генерації гідроелектростанцій. При цьому генерація працює у збиток та має багатомільярдні борги.

Кабінет міністрів погіршив прогноз по інфляції на 2020 рік - її рівень зросте до 11,6% з 8,7%.