Тимчасовий міністр енергетики Ольга Буславець / фото УНІАН

Нещодавно уряд прийняв рішення скоротити виробництво енергії на атомних станціях, а на кількох з них й взагалі - зупинити роботу низки енергоблоків. І це все при тому, що атомна електроенергія - одна з найдешевших, дешевша за теплову та навіть сонячну.

Читайте такожЕксперти назвали відключення українських енергоблоків диверсією прем'єра та в.о. міністра енергетики

Про це йдеться у публікації УНІАН.

"Антикризовим енергетичним штабом був затверджений новий енергетичний баланс в Україні, відповідного до якого зменшується обсяг атомної генерації аж на 40%", - розповідає заступник голови комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олег Семінський.

Виходить, що чиновники умисно відмовляються від генерації дешевої атомної електроенергії! Цьому дивується і нардеп Олег Семінський: "Атомна електроенергія - найдешевша генерація, але, з незрозумілих причин, було рішення антикризового енергетичного штабу".

А далі математика рівня початкової школи: якщо кількість дешевої електроенергії у загальній мережі рекордно зменшують, її вартість загалом – зростає. І тому буде цілком логічно припустити: якщо хтось біднішатиме, хтось за рахунок ваших грошей ставатиме багатшим.

Нардеп Олег Семінський, який не голосував за здирницьку схему, натякає: "Дані рішення приймаються на користь одного монополіста". "Один монополіст" - коли так кажуть про енергетичний ринок, усім давно зрозуміло: мова про Рината Ахметова. Тим паче, що одночасно з відключенням блоків АЕС, теплова генерація ДТЕК Ахметова - збільшується! Як збільшується і частка найдорожчої - сонячної енергії, чверть ринку якої також належить донецькому олігарху.

Звучить цинічно, але в українських реаліях зовсім не фантастично. Особливо, якщо придивитись до кар’єрного шляху прем’єра Шмигаля та тимчасової міністерки Буславець, які й протягли вбивче рішення.

"Вона має досвід і чиновницької роботи, і має досвід корпоративного управління. І належить до однієї з найбільших енергетичних олігархічних груп, що, власне, викликає підозру, що її рішення можуть бути на користь її попередніх роботодавців", - каже політолог Микола Давидюк.

Це – про Ольгу Буславець, чиновницю із двадцятирічним стажем, яка, виявляється, раніше особисто підписала погодження на запуск формули для Ахметова - "Роттердам+".

Нагадаємо, навесні 2016 року в Україні запровадили новий порядок розрахунку ціни електроенергії. В народі він отримав назву "Роттердам+". Цей порядок розробляло тодішнє НКРЕКП, а погоджувало міністерство енергетики. У міністерстві енергетики його спочатку погоджував профільний департамент. Очолювала тоді цей профільний департамент сьогоднішня кандидатка на міністра енергетики Ольга Буславець.

З її нинішнім керівником – прем’єром Денисом Шмигалем – все іще більш очевидно. Раніше він працював на Рината Ахметова офіційно - керував Бурштинською теплоенергостанцією ДТЕК.