Світло в Києві почнуть відключати у будинках поруч з об'єктами критичної інфраструктури / фото УНІАН (В'ячеслав Ратинський)

Оновлено. "ДТЕК Київські електромережі" додала до графіку відключень частину будинків, які були заживлені на лінії з критичною інфраструктурою.

Як зазначає прес-служба компанії, частина будинків у Києві не потрапляли під відключення електроенергії, оскільки були заживлені за тими ж лініями, що і об‘єкти критичної інфраструктури.

"Задля справедливих і рівних умов електропостачання та відключення всіх клієнтів, ДТЕК провів велику технічну роботу задля оптимізації схеми живлення критичної інфраструктури і, де це було можливо, створив для житлових будинків альтернативну схему постачання світла. Тепер 750 додаткових будинків будуть відключатися на рівних умовах з іншими, що дозволить зменшити тривалість відключення для всіх киян", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Під час екстрених чи стабілізаційних відключень об’єкти критичної інфраструктури (великі насосні, котельні станції, лікарні, тощо) не відключаються від електропостачання. Разом з ними раніше під відключення не потрапляли і 1497 житлових будинків, що підключені до тих же електроліній, що і об’єкти критичної інфраструктури.

Станом на 30 листопада, ДТЕК вдалося створити альтернативну схему електропостачання для близько 750 будинків, що дозволить застосовувати до них екстрені чи стабілізаційні відключення.

"З одного боку завдяки цьому, зменшимо тривалість відключень для всіх киян. З іншого боку – забезпечимо більш справедливий підхід до електропостачання всіх киян в умовах стабілізаційних чи екстрених обмежень, що викликало негативну реакцію киян", - пояснили в прес-службі.

В той же час ще для 747 будинків компанія не може змінити поточну схему електропостачання, що обумовлено технічними характеристиками мережі. Вони лишаються підключеними до тих же ліній, що і критична інфраструктура.

"Ми продовжуємо спільну роботу з міською владою, ЖБК, УК та ОСББ міста для застосування стабілізаційних чи екстрених відключень до цих будинків", - зазначили в компанії.

В ДТЕК підкреслили, що списки критичної інфраструктури, які не потрапляють до відключень, не формує оператор системи розподілу. Їх формує та погоджує військово-цивільна адміністрація. Рішення про те, які об’єкти туди включаються також приймаються спеціальною комісією при військово-цивільній адміністрації.

Раніше повідомлялося, що у Києві електроенергію відключатимуть навіть у тих будинках, які підключені до однієї лінії з об'єктами критичної інфраструктури. Такі будинки будуть відключати вручну.

Як нагадав гендиректор компанії-постачальника Yasno Сергій Коваленко, в будь-якому населеному пункті є об'єкти критичної інфраструктури, які підключають найпершими, і вони не беруть участь в екстрених відключеннях.

"Разом з ними до ліній можуть бути підключені звичайні житлові будинки. Якщо їх можна переключити на іншу лінію, яка вимикається, – то енергетики їх перемикають. Це нешвидкий процес, проте з хорошим прогресом: раніше на столицю таких будинків було 2000, зараз – 745. Але є будинки, які не можна перепідключити на іншу лінію, щоб відключати разом з усім містом. Однак і по ним очікується адміністративне рішення-ручне відключення, яке повинні робити ЖЕК/ОСББ або керуючі компанії. Подивимося, наскільки це буде робоча схема", – пояснив Коваленко.

Також він повідомив, що час, який кияни проводять без світла, з кожним днем скорочується:

"У понеділок кияни в середньому відключалися на 9 годин, а вчора – менш ніж на 7 годин на добу. У середу і самі обмеження були меншими – 545 МВт. Протягом дня відключалося 953 тисяч клієнтів, на 5 тисяч менше. Але поки ми все одно в режимі екстрених відключень. Стабілізаційні графіки не діють, але ми на них орієнтуємося і до них наближаємося".

Екстрені відключення світла в Києві

Напередодні, 30 листопада, президент України Володимир Зеленський заявив, що ситуація з електропостачанням залишається дуже складною в Києві і шести областях – у Київській, Вінницькій, Львівській, Одеській, Хмельницькій та Черкаській.

Це наслідки семи атак Росії на об'єкти енергетичної інфраструктури України, які вона здійснила з початку жовтня.

Повідомлялося, що 1 грудня в Києві продовжать застосовувати екстрені відключення світла.

Вас також можуть зацікавити новини: