НБУ припиняє проводити тендери з надання ліквідності строком на 90 днів / фото УНІАН

Національний банк України сьогодні, 11 січня, запустив у роботу новий операційний дизайн своєї монетарної політики для гнучкого реагування на зміни ліквідності банківської системи країни.

Читайте такожУ Нацбанку не виключають майбутнього зниження облікової ставки

Як зазначається в матеріалах НБУ, основними операціями нового дизайну будуть тендери з розміщення депозитних сертифікатів терміном на 14 днів і рефінансуванням на такий самий термін.

Відео дня

Ставка за двотижневими депозитними сертифікатами і ставка за двотижневими кредитами рефінансування будуть встановлюватися на рівні облікової ставки, або 18% річних.

Тендери з надання рефінансування та розміщення депозитних сертифікатів не обмежуватимуться в обсягах, що посилить роль облікової ставки як орієнтира вартості міжбанківських кредитних ресурсів.

Коридор ставок за операціями постійного доступу на термін овернайт залишиться незмінним: облікова ставка плюс 2 п.п. - для кредитів рефінансування, облікова ставка мінус 2 п.п. - для депозитних сертифікатів.

Водночас Нацбанк припиняє проводити тендери з надання ліквідності терміном на 90 днів, оскільки на сьогодні зацікавленості банків у такому рефінансуванні немає.

Також змінюється графік операцій регулювання ліквідності, і тепер основні операції будуть чергуватися і проводитися один раз на тиждень по п'ятницях. Позачергові тендери, як і раніше, будуть проводитися залежно від ситуації на грошово-кредитному ринку та стану ліквідності банків.

У НБУ пояснили, що у 2018 році в банківській системі відбулося скорочення профіциту ліквідності, і ця тенденція може продовжитися у 2019 році.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у грудні 2018 року зберіг облікову ставку на рівні 18% річних вдруге поспіль після аналогічного рішення в жовтні.

Обсяг заборгованості українських банків перед Національним банком України за виданими кредитами рефінансування на 1 грудня 2018 року становив 64,233 млрд грн, що на 2,7% вище за показник на 1 листопада. Дані за 2018 рік у цілому поки не оприлюднені.