Ілюстрація REUTERS

Україна в наступному році має сплатити за державним боргом в іноземній валюті близько 9 млрд дол. з урахуванням відсоткових платежів. Про це йдеться в макроекономічному прогнозі «Альфа-Банку» (Україна), переданому УНІАН.

Читайте такожКожна третя гривня піде на погашення боргів: Гончарук розповість депутатам про плани на 5 років

Зазначається, що ці виплати включають 3,7 млрд дол. за суверенними єврооблігаціями, 2,8 млрд дол. за облігаціями внутрішньої державної позики в іноземній валюті та 1,4 млрд дол. платежів на адресу Міжнародного валютного фонду.

Відео дня

Аналітики банку зазначили, що забезпечення рефінансування зовнішнього боргу держави за рахунок ресурсів міжнародних фінансових організацій і поліпшення доступу до світового ринку капіталу залишається високим пріоритетом фінансово-економічної політики.

За оцінками аналітиків, відношення держборгу до ВВП України знизиться з 60,9% у 2018 році до 52,7% в 2020 році.

Також аналітики прогнозують середньорічний курс гривні до долара США в поточному році на рівні 26,15 грн/дол., а в 2020 році - 26,65 грн/дол.

Як повідомляв УНІАН, 2019 і 2020 роки є піковими для України щодо боргового навантаження. Загальний обсяг боргових платежів на користь зовнішніх кредиторів за поточний рік в цілому становить близько 6 млрд дол.

Обсяг державного і гарантованого державою боргу України за вересень 2019 року зріс у доларовому еквіваленті на 1,03 млрд дол., або на 1,3%, до 82,95 млрд дол.