Ілюстрація REUTERS

На Україну у 2020 році чекають рекордні виплати за зовнішнім державним боргом, у зв'язку з чим загальні потреби уряду у фінансуванні становитимуть близько 13 мільярдів доларів.

Читайте такожУкраїні за три роки належить виплатити $24 мільярда валютного держборгу

Таку думку УНІАН висловила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

Відео дня

"З урахуванням погашення внутрішнього боргу і дефіциту бюджету, ми оцінюємо загальні потреби уряду у фінансуванні на суму близько 13 мільярдів доларів, з яких більшу частину потрібно буде залучити у зовнішніх кредиторів", - сказала експерт.

На її думку, в наступному році уряд зіткнеться з аналогічною проблемою недобору бюджетних доходів, як у 2019 році, оскільки в бюджеті закладено нереалістичний курс гривні.

Водночас експерт зазначила, що зміцнення гривні сприяло підвищенню боргової стійкості України.

"Зміцнення гривні сприятливо позначається на показнику відношення боргу до ВВП. За результатами 2019 року він буде близький до 50%, що на 11 процентних пунктів нижче, ніж у 2018 році, і нижче, ніж в деяких розвинених країнах. Наприклад, у Німеччині", - додала Бєлан.

Як повідомляв УНІАН, обсяг державного та гарантованого державою боргу України за січень-листопад 2019 року зріс в доларовому еквіваленті на 4,5 мільярда доларів, або на 5,8%, до 82,8 мільярда доларів.

У гривневому еквіваленті обсяг держборгу за цей період скоротився на 177,7 мільярда гривень, або на 8,2%, - до 1,991 трильйона гривень.

Повний текст з коментарями експертів читайте на сайті УНІАН.