Курс долара скоро стабілізується - прогноз / REUTERS

Курс долара найближчим часом стабілізується, гривня зміцниться до позначки в 32,1 грн/долар. Це стало можливим після недавнього рішення НБУ, який прибрав обмеження по максимальній "маржі" в обмінниках.

Такий прогноз озвучив викладач макроекономіки бізнес-школи МІМ-Київ, старший економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар, пише "Обозреватель".

"Якщо банківські обмінні пункти, що знаходяться під регуляцією НБУ, повинні продавати не більше, ніж зі спредом 10%, а ринковий курс зі спредом 15%, то ці зайві 5% заробляють нелегальні міняли. Вони купують в офіційних пунктах і перепродують. Я не хочу коментувати, хто і з ким вів якісь розмови, для мене як економіста зрозуміло: як тільки зняли штучне обмеження і дозволили всім заробляти, то конкуренція на ринку за два дні вбила цю маржу з 15% до 12,5%. Але тренд йде вниз", - говорить Кухар.

Відео дня

На його думку, НБУ найближчим часом слід переглянути офіційний курс долара у бік збільшення. Експерт каже, що експортери повинні продавати валюту за курсом НБУ, оскільки близько 40% експортного прибутку вони отримують з ЄС в Євро. Долар при цьому до євро знизився, тому і курс долара до гривні потрібно збільшити, вважає експерт. Таким чином українські експортери не втрачатимуть частину виручки на різниці у валюті.

Нагадаємо, з 21 травня Нацбанк дозволив банкам продавати готівкову валюту за будь-яким курсом.

Офіційний курс долара в Україні залишається фіксованим - 29,25 грн/дол.

НБУ не зняв обмеження для банків на встановлення курсу в безготівковому сегменті ринку - нижня межа - офіційний курс, а найвища вартість валюти повинна розраховуватися так: офіційний курс +1%.