Курс багато в чому залежить від зарубіжної допомоги і військових новин / REUTERS

Експерти не очікують істотного зростання курсу долара в Україні після того, як Нацбанк дозволив банкам не обмежувати курс з продажу готівкової валюти.

Про це пише "Апостроф".

За словами фінансового аналітика і банкіна Сергія Фурси, багато чого залежатиме від західної фінансової допомоги, яку отримує Україна.

Відео дня

"Якщо в найближчі три місяці прийдуть ті $18 мільярдів, які нам збираються виділити G7, то причин для сильної девальвації, та й, в принципі, для девальвації, не буде", - говорить Фурса.

У зв'язку з цим, констатує він, зараз інших факторів тиску на курс, крім війни, немає.

Експерт CASE Україна Євген Дубогриз додає, що подальший розвиток ситуації з валютним курсом залежатиме від припливу в Україну капіталу - кредитів, грантів та інших видів міжнародної допомоги.

"Якщо його обсяги будуть достатніми, це сформує на ринку позитивні очікування, завдяки чому курс долара буде знижуватися", - пояснює він.

При цьому він прогнозує, що курс навряд чи впаде нижче 31-33 гривень/Долар. Експерт каже, що оголошені сьогодні обсяги допомоги для цього недостатні.

В цілому про стабільний курс зараз говорити не доводиться - війна породжує негативні очікування, які прямо на нього впливають, говорить Дубогриз.

Фінансовий аналітик Василь Невмержицький зазначає, що значення курсу на вільному валютному ринку дуже нестійкі й залежать багато в чому від поточних новин.

"Через це вони можуть різко змінюватися в дуже широких межах", - додає він.

Враховуючи це, не можна навіть виключати зростання курсу до 40 гривень.

"У нас був спекулятивний стрибок, і повторення такого стрибка в будь-який момент може вивести курс в будь-яку точку", - резюмував Сергій Фурса.

Нагадаємо, з 21 травня Нацбанк дозволив банкам продавати готівкову валюту за будь-яким курсом.

Офіційний курс долара в Україні залишається фіксованим - 29,25 грн/дол.

НБУ не зняв обмеження для банків на встановлення курсу в безготівковому сегменті ринку - нижня межа - офіційний курс, а найвища вартість валюти повинна розраховуватися так: офіційний курс +1%.