Мінімальна зарплата в Україні становить 6700 гривень / фото ua.depositphotos.com

Цього року підвищення заробітних плат українців буде сильно відрізнятися в залежності від секторів економіки, по яким війна вдарила дуже непропорційно.

Про це повідомив виконавчий директор Центру економічної стратегії (ЦЕС) Гліб Вишлінський в ефірі інформаційного телемарафону.

"Я думаю, що воно (підвищення зарплат – УНІАН) буде дуже сильно відрізнятися в секторах економіки, тому що війна дуже непропорційно вдарила і по людях, які живуть в різних частинах України, і по різних секторах. На що можна точно не очікувати, на жаль, це зниження цін, але я думаю, що потроху будуть ті виробники, які можуть собі це дозволити, ті роботодавці будуть підвищувати зарплати", - сказав Вишлінський.

Відео дня

Експерт пояснив, що в багатьох секторах економіки та регіонах виникає проблема з робочою силою, тому що багато людей перебувають за кордоном, а також багато українців боронять країну в лавах Збройних сил.

"І в війну ми входили теж з нестачею людських ресурсів. Тому це буде тиснути і давати можливість, зокрема, і працівникам, теж тиснути на роботодавців, а роботодавцям треба буде шукати людей", - сказав Вишлінський.

Зарплата українців у 2023 році

До 1 жовтня 2022 року мінімальна зарплата в Україні становила 6500 гривень, після підвищення і наразі вона становить 6700 гривень. Згідно з проектом державного бюджету України на 2023 рік цього року мінімальну заробітну платню в Україні підвищувати не планують. 

За даними Державної служби статистики, споживча інфляція за 2022 рік зробити майже 27 відсотків. При цьому ціни на харчові продукти зросли майже на 35 відсотків. 

Днями в Офісі президента України назвали реальну ставку оподаткування доходів українців, яка забирає майже половину офіційної зарплати - 51,5 відсотка.

Вас також можуть зацікавити новини: