Джерела повідомляють, що львівські податківці продовжують робити вигляд, що нічого поганого не відбувається / фото korupciya.com

На Львівщині назріває новий скандал навколо "фруктових схем", сумнівних компаній та ПДВ, сума яких складає 106 мільйонів гривень. Ці компанії можуть отримати відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) від Головного Управління ДПС у Львівській області, яке очолює Андрій Щербак.

У ЗМІ неодноразово повідомлялося, що десятки мільйонів гривень відшкодовані компаніям з можливими ознаками фіктивності. Окрім цього, там через громадські організації відмиваються великі суми. Виявилося, їх можуть очолювати підставні особи, іноді навіть безхатьки.

Джерела повідомляють, що львівські податківці продовжують робити вигляд, що нічого поганого не відбувається. Проте зараз йдеться не про вже відшкодоване ПДВ, а про ПДВ, яке планують відшкодувати сумнівним компаніям у ГУ ДПС Львівської області вже наступного тижня. Тобто, фактично відшкодування вже погоджено податковою, але гроші ще не надійшли на рахунки фірм.

Відео дня

Як стало відомо з джерел, серед компаній яким підтвердили бюджетне відшкодування ПДВ протягом серпня та першої половини вересня є ряд підприємств з ознаками ризикованості. Так, інспектори львівської податкової під час проведення камеральних перевірок не прийняли до уваги ознаки ймовірної фіктивності цих фірм - відсутність складів, офісів, транспортних засобів, нарахованих доходів. 

Повідомляється, що ТОВ "МІТ КО" стане першою компанією, яка очікує на відшкодування ПДВ на суму 51 млн грн. Товариство зареєстроване у Львові, на вулиці Богдана Хмельницького, 176.

"Ця адреса є місцем масової реєстрації суб’єктів господарювання. Їх там аж 104. Але найцікавіше навіть не це. У звітності компанії, є ще одна адреса - вулиця Богдана Хмельницького, 302. За документами, там мав би бути склад "МІТ КО". Як-не-як основним видом діяльності фірми є оптова торгівля фруктами й овочами. Але коли ми приїхали глянути на склад за зазначеною адресою, то знайшли там лише…заправку "ОККО", - наголошують джерела.

Отримати ймовірне відшкодування ПДВ може також ПП "Мілк ленд", директором і власником якої, як зазначено у доументах, є Гуска Олександр Васильович.

"Гуска є також власником та директором ТОВ "Мілопіта". На двох ці підприємства мають отримати від держави 51 млн грн ПДВ. Основними видами діяльності компаній є оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями, жирами, фруктами та овочами. Однак, за нашими даними, у вищеперелічених підприємств просто відсутні торгові площі та складські приміщення, які необхідні для здійснення такої діяльності. Та ще й оптової", - повідомили джерела.

Третьої компанію, яка також отримала "порції слави" за рахунок "фруктових схем", нібито є ТОВ "Файна садовина". Вона може отримати з державного бюджету майже 4 млн грн відшкодування податку на додану вартість. Директором та власником фірми є Фірко Тарас Іванович. Відомо, що до цього він був керівником ТОВ "Вестпрофібуд", проте від кінця березня 2020-ого цей пост займає Фірко Ольга Миколаївна. Вона також є директором Підприємства об’єднання громадян "Здорова їжа" Громадської організації Організація осіб з інвалідністю "Новий шлях Галичини" (ПОГ "Здорова їжа" ГО "ОІ "Новий шлях Галичини").

"Засновниками цієї громадської організації є Кшишевська Оксана Мирославівна та Даниляк Олександра Михайлівна. Даниляк Олександра Михайлівна є також засновником ТОВ "ЕКСПРОМ-ТОРГ" щодо якого застосовані спеціальні економічні санкції, згідно з рішенням РНБО України від 2 квітня 2021-ого. Натомість ГО "ОІ "Новий шлях Галичини" числиться в засновниках ПОГ "Галичанка ЛВ". Про цю громадську організацію раніше вже писали журналісти і стверджували, що у Львівській області існує ціла схема по відшкодування ПДВ підприємствам, заснованими організаціями осіб з інвалідністю", - додали джерела.

106 мільйонів гривень – це серйозна сума для країни, де триває повномасштабна війна. Тому джерела наголошують, що в справу мають втрутитися правоохоронці.