У кінці липня в офіційному телеграмі голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького з’явилося інформація про ймовірні махінації у діяльності Головного управління ДПС у Львівській області.

Йшлося про те, що підприємці Львівщини неодноразово скаржаться до ОВА на незрозуміле ухвалення рішень про відшкодування податку на додану вартість, пише "Діло"

Зокрема, з початку року на Львівщині 135 суб’єктів підприємницької діяльності отримали понад 1,5 млн грн відшкодування ПДВ кожен. Загальна сума відшкодованого ПДВ для цих підприємств – понад 1 млрд 165 млн грн. Водночас, серед цих підприємств 13 не мають жодного працівника. Їм відшкодовують 129 млн грн. Натомість, сума податків, які вони сплатили до бюджетів всіх рівнів, – 20 млн грн. Одне із підприємств взагалі отримало відшкодування з державного бюджету в розмірі 40 млн грн. Натомість сплатило лише 26 тис. грн податків. Також 30 підприємств, які працюють менше року, отримують відшкодування ПДВ на понад 242 млн грн і сплачуючи лише 7,3 млн грн податків. Більше того, із цих 30 підприємств на 16 не працює жодна або лише одна особа, а на 9 підприємствах працює від 2 до 5 людей.

Відео дня

У цьому ж повідомленні керівник адміністрації заявив, що Львівська ОВА звернулась із запитом до податкової, щоб з’ясувати ситуацію. Проте, там відмовились надавати будь-яку інформацію.

У відповідь на оприлюднення цієї інформації, за тиждень, 4 серпня, у Головному управлінні Державної податкової служби Львівщини збирається Громадська рада. На ній присутні в.о начальника ГУ ДПС Львівщини Андрій Щербак та його заступник Тарас Іванишин. Основне звернення, яке звучить від керівництва служби, полягає в тому, що, очевидно, Максиму Козицькому хтось надав не ті цифри. Водночас, самі керівники місцевої податкової своєї статистики не оприлюднили. Львівські податківці зайняли мовчазну позицію: мовляв обласна адміністрація не має повноважень запитувати інформацію про ознаки фіктивності окремих підприємств. Такі дані нададуть лише правоохоронним органам. Якщо ті звернуться за ними до податкової.

За даними видання "Діло", до переліку фірм, які ймовірно, причетні до схем, належать, зокрема, два підприємства – ТОВ "Речстиль" та ТОВ "Експертторг Плюс". Перше з них, "Речстиль" засноване в серпні 2021 року. Є посередником у торгівлі текстильними виробами, одягом, хутром, взуттям та шкіряними виробами. З 1 січня до 1 липня цього року товариству відшкодували податку на додану вартість на 40 мільйонів гривень. Водночас "Речстиль" сплатив до бюджету понад 26 тисяч гривень. На підприємстві офіційно працевлаштовані 5 людей. 

Інше – ТОВ "Експертторг плюс" засноване у квітні 2020 року. Займається оптовою торгівлею фруктами та овочами. Як стало відомо з наших джерел, товариству мали відшкодувати майже 90 мільйонів гривень. Однак, чи в силу невідомих нам обставин, які співпали із запитами ОВА до ДПС щодо інформації про відшкодування ПДВ, товариство самостійно зменшило суму відшкодування до 48 млн. гривень. При цьому воно сплатило понад 12 тисяч гривень податків. Працює у товаристві 3 людини.

Об’єднує ці дві фірми спільна адреса розташування та одна формальна власниця – Ходак Діана Петрівна. Чому формальна?

Журналісти "Діла" спробували розшукати Діану Ходак, щоби дізнатися, за що її підприємствам держава вже відшкодувала та має відшкодувати такі чималі суми грошей. Тим паче, що жінка є не лише директором згаданих товариств. Але й засновником та головним бухгалтером. А отже, могла б пояснити усі економічні тонкощі справи.

Зареєстрована жінка в селі Коропуж на Львівщині. Проте, за словами односельців, тривалий час її тут не бачили. Помешкання жінки зовсім не схоже на житло власниці фірм з мільйонними оборотами – старенька дерев’яна занедбана хатина. 

Син та донька Діани Ходак, які мешкають в цьому ж селі, кажуть, що мама переїхала до Львова. Про те, що мати – власниця підприємств, чують вперше. Сусіди ж на питання, чи є Діана Петрівна Ходак власницею фірм – відверто дивуються.

За місцем реєстрації обидвох фірм у Львові на вулиці Півколо 14 у керівника центру нерухомості дізнаємось, що "Експертторг плюс" винаймає приміщення площею 14 кв. м., а "Речстиль" офіс на 40 квадратів. Там ми не знайшли жодного працівника. За словами орендодавця, жінкою цікавилися не лише ми. Місяць тому до нього вже надходили запити з ДБР щодо діяльності "Речстилю".

Магазин-склад товариства "Експертторг плюс", який зареєстрований у липні цього року поблизу Львова, у селі Зубра. Тут мала б відбуватися гуртова торгівля фруктами та овочами. Приміщення, схоже не склад - зачинене. Жодної таблиці чи вказівника немає.

Згідно з даними видання, інформацію про склад вищевказана компанія подала до органів ДПС лише в липні поточного року. Однак, фіскальний орган зовсім не збентежила відсутність складу для фруктів, якими підприємство наторгувало більше, ніж на 500 млн. гривень.

Діану Ходак нам так і не вдалося знайти. З усієї зібраної інформації ми можемо зробити висновок, що скоріш за все вона є підставною особою і насправді не керує двома підприємствами. Але цим ж двом підприємствам держава відшкодовує десятки мільйонів гривень ПДВ. Така ситуація може свідчити про участь цих підприємств у шахрайських схемах. Все це є ознакою порушення закону. Втім, у львівській податковій, схоже, не мають бажання розкривати свої методи роботи із механізмами повернення ПДВ. А це, своєю чергою, викликає підозри у доброчесності державних службовців цієї структури та її очільника Андрія Щербака. І це в час, коли Україна воює і мільйони її громадян та велика кількість підприємців віддають останнє на допомогу ЗСУ.