Ілюстрація REUTERS

Російський «Газпром» отримав чистий збиток у першому кварталі 2020 року в розмірі 116 млрд рублів ($1,6 млрд) у порівнянні з 536 млрд рублів ($7,5 млрд) чистого прибутку роком раніше.

Про це компанія повідомила на своєму сайті.

Читайте такожУ "Газпромі" стверджують, що завершать будівництво "Північного потоку-2" без допомоги Заходу

Відео дня

Чому у «Газпрому» падає виручка

Виручка «Газпрому» в січні-березні цього року впала на 551,99 млрд рублів, або на 24,1% - до 1,74 трлн рублів проти 2,3 трильйона рублів роком раніше.

«Зменшення виручки від продажів переважно викликано зниженням виручки від продажу газу в Європу та інші країни», — заявили в "Газпромі".

Як падає прибуток

Операційний прибуток «Газпрому» знизилася на 36%, до 293,5 млрд рублів, а чиста квартальна виручка від продажу газу — на 34%, до 865,6 млрд рублів.

Заступник голови правління «Газпрому» Фаміл Садигов заявив, що чистий збиток носить, переважно, паперовий характер.

Чи вдарив по «Газпрому» карантин

«Збиток обумовлений, насамперед, значними негативними курсовими різницями, викликаними різким зниженням курсу рубля в березні на тлі пандемії, а також відомими подіями на світовому нафтовому ринку», — сказав Садигов.

Він додав, що в розрахунку дивідендів за 2020 рік буде враховуватися прибуток першого кварталу в розмірі 288 млрд рублів.

«Газпром»: початок падіння

30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу в Європу строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Документом було передбачено, що «Газпром» повинен прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 млрд куб. мв перший рік і 40 млрд куб. м - в наступні 4 роки.

У I кварталі 2020 року вперше у своїй історії почав працювати у збиток.