Ілюстрація REUTERS

Українські працівники зможуть самостійно обирати банк для отримання заробітної плати, повідомляється на сайті Національного банку.

Читайте такожНе більш як 47 тисяч гривень: зарплати керівників держкомпаній обмежили до кінця карантину

Згідно з повідомленням, Нацбанк оптимізував порядок переведення коштів роботодавцем на виплату зарплати працівникам.

Відео дня

"Після запровадження в Україні міжнародного номера банківського рахунку роботодавець отримав можливість формувати відомість на зарахування заробітної плати працівникам із зазначенням номера рахунку працівника за стандартом IBAN, в тому числі рахунку, який працівник самостійно відкрив у банку за власним вибором", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що таке нововведення дозволить уникнути конфліктних ситуацій між роботодавцем та працівником щодо права працівника самостійно вибирати банк для отримання заробітної плати. Воно запрацює з 1 січня 2021 року, щоб банки та роботодавці встигли доопрацювати свої автоматизовані системи та програмно-технічні комплекси.

"Працівник, а не роботодавець повинен самостійно обирати банк, який буде обслуговувати його рахунок. Таке право передбачено законодавством про оплату праці, і ми хочемо, щоб воно дійсно реалізовувалося на практиці. Адже це стимулюватиме банки до конкуренції, сприятиме підвищенню рівня обслуговування клієнтів та розширення спектра банківських послуг", - наводяться в релізі слова заступника глави НБУ Сергія Холоду.

Зазначається, що відповідні зміни містить постанова правління Національного банку України від 24 квітня 2020 року "Про затвердження змін до інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті".

Як повідомляв УНІАН, наприкінці 2019 року Кабінет міністрів спільно з Національним банком почали проект щодо скасування в Україні "зарплатних проектів", що дозволить українцям вільно вибирати банки й не потребує додаткових зусиль бухгалтерів підприємств.

У січні українські банки остаточно перевели всі розрахунки своїх клієнтів на міжнародний стандарт IBAN.