Частка розрахунків в доларах падає / Ілюстрація REUTERS

Росія і Китай намагаються знизити свою залежність від доларової системи розрахунків і все рідше проводять розрахунки в американській валюті.

Про це повідомляє Financial Times.

Читайте такожСША можуть перекрити Китаю доступ до доларової системи розрахунків - ЗМІ

Відео дня

Згідно з останніми даними Центрального банку Росії та Федеральної митної служби, в першому кварталі 2020 року частка розрахунків у доларах у торгівлі між Росією і Китаєм вперше в історії впала нижче 50% - до 46%.

Частка розрахунків в євро росте

Разом з тим частка розрахунків у євро досягла історичного максимуму - 30%, а частка розрахунків у національних валютах Росії та Китаю зросла до 24%.

За інформацією видання, Росія і Китай різко скоротили використання долара у двосторонній торгівлі за останні кілька років.

Наслідки торгової війни між США і Китаєм

У 2015 році приблизно 90% транзакцій проводилися в доларах. Однак після початку торгової війни між США і Китаєм і у зв'язку з обопільним прагненням Москви та Пекіна відмовитися від долара цей показник у 2019 році знизився до 51%.

Хронологія подій

  • 1 липня 2020 року набрав чинності закон про національну безпеку Гонконгу. Завдяки цьому документу китайська влада може в обхід місцевого уряду переслідувати підозрюваних і карати за дії, які в Пекіні розцінюють як такі, що загрожують національній безпеці та підривають державну владу в Гонконзі. Порушники закону можуть отримати довічний термін.
  • 14 липня президент Сполучених Штатів Дональд Трамп оголосив про підписання закону про нові санкції на адресу Китаю у зв'язку з його діями щодо Гонконгу. Також був підписаний виконавчий указ про скасування торгово-економічних преференцій Вашингтона для цього спеціального адміністративного району КНР.
  • 20 липня 2020 року Держсекретар США Майк Помпео звинуватив Китай в несправедливих торговельних практиках, порушеннях прав людини та спробах запровадити китайських агентів впливу в американське суспільство.
  • 22 липня США наказали Пекіну закрити генконсульство КНР в техаському Х'юстоні в цілях захисту американської інтелектуальної власності та особистої інформації американця. Пекін звинуватив Вашингтон в "безпрецедентній ескалації" ситуації та пригрозив відповідними заходами.
  • 13 серпня 2020 року Китай заявив про те, що США можуть перекрити йому доступ до доларової системи розрахунків.