Олег Дерипаска / REUTERS

Миколаївська митниця Державної фіскальної служби (ДФС) України погодилася на застосування митного режиму переробки бокситів неукраїнського походження Миколаївським глиноземним заводом, що контролюються російським олігархом Олегом Дерипаскою.

Про це повідомив інтернет-видання "Апостроф", посилаючись на дозвіл від 15 квітня поточного року, що виданий митним постом "Дніпро-Бузький" Миколаївської митниці, яку з лютого 2019 року очолює Ігор Резнік.

Термін його дії закінчується 31 грудня 2019 року. Дозвіл було надано за заявою генерального директора Миколаївського глиноземного заводу (МГЗ) Віктора Кожевнікова.

Раніше журналіст Євген Куксін у своєму розслідуванні, яке опубліковане на YouTube-каналі, повідомив, що даний крок дозволить уникнути сплати податків з боку олігарха, і в минулому році саме так МГЗ не сплатив до бюджету 1,3 млрд грн податків.

Куксін зазначив, що з 1,7 млрд грн податків підприємство Дерипаски завдяки схемам сплатило до бюджету 53 млн грн.

Відповідно до "схеми", яка створена за сприяння ДФС України, Миколаївський глиноземний завод приймає на своїй території сировину, з якого виробляється глинозем і галій, а потім, нібито, його ж вивозить назад. Контроль над тим, щоб обсяг сировини, яка ввозиться та вивозиться, був тотожним, здійснює сам завод. Таким чином, завод отримує можливість виготовляти продукцію із сировини та вивозити її під виглядом сировини.

Така система діяла з початку 2010 року, після приходу до влади Віктора Януковича. Зараз Миколаївська митниця ДФС України, надавши дозвіл на розміщення товарів під митний режим переробки на 110 днів, фактично надала можливість підприємству Олега Дерипаски й надалі ухилятися від сплати податків.

В 2018 році Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України ввела санкції проти Олега Дерипаски, заблокувавши його активи.