Впровадження системи електронного обліку деревини допоможе виявляти випадки незаконного видалення дерев / фото УНІАН

Київ впроваджує систему електронного обліку деревини.

Як повідомляє прес-служба Київської міської держадміністрації, сьогодні комунальне об’єднання «Київзеленбуд» презентувало роботу системи електронного обліку деревини.

Так, працівники лісопаркових господарств на нинішньому етапі можуть здійснювати маркування деревини, а наступним стане продаж деревини винятково на прозорих електронних майданчиках.

Відео дня

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, завдяки впровадженню системи електронного обліку деревини місто матиме ефективний інструмент боротьби з випадками нелегальної вирубки дерев та подальшим незаконним продажем.

Читайте такожВ Україні запустили онлайн-карту рубок лісу

За даними КМДА, об’єкти лісопаркового господарства столиці займають майже 32 тис. гектарів.

«Впровадження системи електронного обліку деревини допоможе виявляти випадки незаконного видалення дерев та їх нелегальний продаж», - вважає Пантелеєв.

Він повідомив, що цього року лісопаркові господарства Києва вже закупили 19 комплектів для проведення маркування деревини.

«Усі дерева маркуються та інформація про їхнє походження заводиться до електронного реєстру на сайті Державного агентства лісових ресурсів України – http://www.ulk.gov.ua/ Якщо на сайті інформації про цей об’єкт немає, це означає, сщо коріше за все дерево було видалено незаконно і необхідно звернутися до управління екології та природних ресурсів і до «Київзеленбуду» або одразу до правоохоронних органів», – пояснив Пантелеєв.

Розпізнати незаконно зрубаний ліс при транспортуванні чиновник радить за такими ознаками, як: відсутність бирок (маркування) на деревині; бирки пошкоджені (можливо, використовуються не вперше); відсутність належним чином оформлених документів на право відпуску лісопродукції.

Також зазначається, що деревина повинна супроводжуватись товаротранспортною накладною (ТТН) на відпуск чи перевезення лісопродукції, у роздрукованому на термопапері вигляді вона повинна містити QR-код.