Ілюстрація REUTERS

Ринок первинної нерухомості в Україні в січні-березні 2020 року, порівняно з січнем-березнем 2019 року, втратив 15% продажів. Про це повідомила прес-служба інвестиційної компанії InCo home.

Читайте такожПісля карантину в Україні третина працівників сфери нерухомості працюватимуть віддалено - експерт

«За підсумками січня-березня обсяги продажів за двадцятьма новими житловими комплексами, в будівництво яких інвестувала компанія, вийшли на 15 тисяч метрів квадратних житла. Минулого року показник першого кварталу був на рівні 17,5 тисяч метрів проданого житла. Фіксуємо 15% зниження в порівнянні з січнем-березнем 2019 року», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

За даними компанії, продажі нового житла фактично зупинилися.

"Добудовуємо те, що було почато раніше, готуємо технічні та дозвільні документи, але поки не інвестуємо в процес нового будівництва. Із закінченням карантину ми зможемо зрозуміти, в який бік буде рухатися ринок: чи збережеться динаміка зниження, або побачимо хоча б мінімальне пожвавлення", - цитує прес-служба співвласника і партнера InCo home Богдана Серотюка.

Відзначається, що кількість угод з придбання житла на виплат скоротиться, також надія на відродження іпотеки відкинута ще мінімум на 3-5 років.

«За підсумками січня-березня цього року розтермінування займало 30% в загальній структурі продажів і цей відсоток незмінний вже протягом багатьох років. У перспективі перед ринком завдання зберегти його близьким до минулих показників. Динаміка перших трьох місяців показує, що в січні 40% покупок здійснювалися на виплат, в лютому вже 34%, а в березні тільки 20% покупців скористалися розтермінуванням. Іпотека не впливає на ринок, у середньому в місяць продається 3-4 квартири з залученням банківського кредитування«, - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що на об'єктах, споруджених із залученням інвестицій від InCo home, ціна за комфорт-клас збільшилася на 400 грн за кв. м, за економ-клас - від 1000 грн до 1500 грн за кв. м.

«Для будівельної галузі те, що відбувається, буде стрес-тестом, до того ж ситуація з «Укрбудом» не додала міцності ринку і його готовності до нових викликів. Карантинні заходи вплинуть на терміни введення в експлуатацію житла, особливо комплексів з низьким рівнем готовності. Хоча прогноз щодо відставання оптимістичніший після того, як будівельну галузь внесли в перелік дозволених працювати в період карантину», - зазначив Серотюк.

Як повідомляв УНІАН, за словами керівника департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Костянтина Олійника, після карантину в Україні в перші три місяці ціна на нове житло знизиться на 5-7%.

Довідка УНІАН. InCo home – інвестиційна компанія на ринку нерухомості. Заснована в Києві в 2003 році. За час роботи компанія залучила інвестиції в будівництво 25 житлових комплексів. Також InCo home є фінансовим партнером найбільших будівельних компаній України - ПБГ «Ковальська», СГ «Фундамент».