Ілюстрація REUTERS

Після карантину в Україні в перші три місяці ціна на нове житло знизиться на 5-7%.

Читайте такожВ Україні різко подешевшала оренда квартир: у столиці здають двокімнатну за 6 тисяч

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Костянтин Олійник під час онлайн-конференції.

Відео дня

«Перші три місяці ціна знизиться на той дисконт, який девелопери пропонуватимуть своїм покупцям – це 5-7%. Я думаю, що до кінця року продажна ціна не сильно зміниться. Тому що, швидше за все, сповільниться темп появи нових комплексів і сповільниться темп будівельно-монтажних робіт. Відповідно, не буде демпінгу, і всі триматимуться в районі купівельної спроможності населення», - сказав він.

Також Олійник зазначив, що подальшого зниження очікувати не варто, оскільки тренд на скорочення пропозиції й зростання собівартості будівництва утримуватиме наявні ціни.

«Минулого року пішов з ринку «Укрбуд». А вони займали близько 25% ринку. Зараз їх проекти добудовують інші забудовники. Також, є інформація про те, що можуть бути зміни з будівельною компанією «Столиця». У них є невирішені питання з будівництвом на Виноградарі. Якщо ляже ще один забудовник, то зміниться розстановка сил на ринку», - сказав він.

Крім того, за словами Олійника, поступово знижується обсяг введеного в експлуатацію житла.

«Ми повертаємося до показників 2005 року, коли в Києві вводилося близько мільйона квадратних метрів. Також тренд на скорочення введення в експлуатацію спостерігається в Київській області, - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства розвитку громад, в Україні на одну людину припадає 24 квадратних метри житла, при цьому близько 90% людей не можуть купити собі житло через його високу вартість.