Обираємо програму обміну в США

Порівнюємо дві найпопулярніші варіанти

Українські старшокласники мають чудову можливість повчитися в одній з американських шкіл. Це допоможе краще дізнатися про систему освіти США і навіть визначитися із коледжем чи університетом. Нині діє немало програм міжнародного обміну. Ми розглянемо й порівняємо два найвідоміші варіанти, з прозорими неважкими умовами. Це FLEX та International Student Exchange.

Особливості програм

FLEX ще називають «Програмою обміну майбутніх лідерів», яка діє для учнів загальноосвітніх шкіл десяти країн СНД. Фінансується урядом США, школярі отримують стипендії й на рік приїжджають до країни вчитися і подорожувати. Мета програми – покращення взаєморозуміння між державами, можливість спостерігати за американською системою освіти. З 1993 року понад 22 000 учнів скористалися цими послугами.

International Student Exchange працює з 1982 року, засновником є неприбуткова організація. Діє в 99 країнах світу, метою є культурне збагачення і публічна дипломатія. На відміну від FLEX, в межах цієї кампанії учні проходять програму J-1 протягом 5, 10 чи 12 місяців.

Відео дня

Різниця програм в тому, що FLEX приймає учнів віком 14-17 років, International Student Exchange запрошує підлітків 15-18 років. В першому випадку фінансування йде від правління США, учасники нічого не платять. За них оплачують переліт, проживання і харчування, страховку. Також надається одноразова фінансова допомога в 300 доларів і щомісячна стипендія в 125 доларів. Другий варіант платний і коштує від 4200 доларів за рік навчання в державній школі, це покриває навчання, проживання і харчування.

Умови навчання і проживання

В обох випадках учнів приймають американські сім’ї з різних куточків країни. Всі вони ретельно відібрані програмою так, аби студентам було комфортно з ними жити. Зазвичай це родини із середнім достатком, які мають власних дітей, живуть в приватних будинках передмістя і працюють. Студенти мають дотримуватися правил всередині родини, допомагати по господарству тощо.

Стосовно процесу навчання, то учасники програм відвідують школи нарівні з американськими учнями. Вони проходять програму відповідно до свого віку, в результаті отримують оцінки й сертифікат. Всі уроки ведуться англійською, треба буде здавати багато письмових завдань.

Під час будь-якої з цих програм студент може подорожувати разом із своєю американською сім’єю. Відтак це гарний культурний обмін під час навчання, який, до того ж, може бути абсолютно безкоштовним в рамках програми FLEX.

Умови вступу

Для зарахування на International Student Exchange треба мати рівень англійської не нижче B1 і скласти тест ELTIS на рівні 220. Також треба сплатити суму навчання. FLEX – безкоштовна програма, а отже набір проходить на конкурсній основі і от що потрібно зробити в чотири етапи:

1.     Скласти тест на знання англійської мови.

2.     Написати і відправити три невеликі письмові роботи на задану тему. Із цими та іншими текстами якісно і швидко допоможе ресурс expert-writers.net.

3.     Заповнити стандартні анкети, написати ще пару есе англійською і пройти тест з англійської. Затим буде співбесіда англійською і українською мовами, робота в групі з 5-8 людей.

4.     Дочекатися результатів. Якщо учень потрапляє до вступників, йому одразу допоможуть оформити візу.

Варто пам’ятати, що метою FLEX є культурний обмін, а отже не всі заявники можуть отримати місце в програмі. Вона не доступна тим, хто за останні 5 років перебував на території США понад 3 місяців. В такому разі слід розглянути іншу програму. Можна готуватися вже зараз, адже навчання починається восени.