Фото facebook.com/atom.gov.ua

ДП "НАЕК "Енергоатом" покриває 85% витрат з ПСО та у повному обсязі виконує поточні зобов’язання із цієї послуги. Про це заявив президент компанії Петро Котін: "Наша позиція щодо збереження низьких тарифів на електроенергію для населення залишається незмінною. Ми інвестуємо в добробут кожної української родини. Це наш внесок у забезпечення соціального захисту громадян. Ефективне і прискорене проходження ремонтної кампанії та збільшення обсягу виробленої електроенергії дає Енергоатому можливість у повному обсязі виконувати покладені на нього зобов’язання щодо ПСО".

Керівник Енергоатома відзначив, що під час наймасштабнішої ремонтної кампанії українські атомні електростанції безупинно виробляли електроенергію. Від початку року АЕС згенерували на 4,8 млрд кВт-год більше, ніж прогнозувалося.

Протягом вересня – листопада поточного року Компанія за послугу ПСО сплатила ДП "Гарантований покупець" 28 млрд 758 млн грн. Згідно з договірними зобов’язаннями НАЕК сплатила ГарПоку 60% прогнозної вартості послуги ПСО за листопад 2023-го – 7 млрд 939 млн грн.

Відео дня

Також з початку 2023 року ДП "НАЕК "Енергоатом" сплатило НЕК "Укренерго" 5 млрд 431 млн гривень за послугу з диспетчерського управління та продовжує зменшувати заборгованість за неї перед НЕК "Укренерго", сплативши в листопаді 356 млн грн.

Енергоатом і надалі здійснюватиме поточні платежі відповідно до умов договору.

Водночас постійне збільшення тарифів Укренерго на власні послуги з диспетчеризації й транспортування електроенергії мережами призводить до значного дисбалансу, перерозподілу коштів на користь Укренерго та формування великої заборгованості на енергоринку.

Стовідсоткове виконання поточного ПСО дає можливість Енергоатому частково зменшити борг, який утворився 2022 року після окупації Запорізької АЕС – найбільшої в Україні та Європі. На кінець 2023-го, відповідно до планових оцінок, борг становитиме близько 17 млрд грн.

Обсяг та умови виконання спеціальних обов’язків, які покладаються Кабінетом Міністрів на учасників ринку, мають бути чітко визначеними, прозорими, недискримінаційними і мати тимчасовий характер, що передбачено Законом України "Про ринок електричної енергії".

Згідно із Постановою КМУ №483 Міністерство фінансів має визначити джерела фінансування та порядок компенсації учасникам ринку, на яких покладаються спецобов’язки.

"Енергоатом неодноразово звертався до Кабміну з проханням передбачити в Держбюджеті на 2024 рік видатки на сплату компенсації витрат Компанії на послугу ПСО. Законом передбачено, що виробнику, на якого покладено спецобов’язки, мають компенсувати витрати. Проте Міністерство фінансів України, яке має визначити механізм та джерела компенсації витрат Енергоатома, поки що залишає цю проблему поза своєю увагою", – наголосив Петро Котін.

Слід зауважити, що внаслідок запровадження фінансового ПСО з жовтня 2021 року до початку повномасштабного вторгнення РФ енергоринок залишався збалансованим, а Енергоатом не мав боргів за цю послугу. Ритмічність розрахунків з боку Компанії була порушена лише у березні 2022 року, коли російські війська окупували ЗАЕС, що забезпечувала понад 40% електроенергії, яку виробляє Енергоатом. Через зниження відпуску електроенергії Компанія не має джерел додаткових надходжень для виконання покладених на неї спецобов’язків.

Завдяки збільшенню виробництва електроенергії АЕС, а також встановленню з 01.06.2023 року нового тарифу на електричну енергію для побутових споживачів на рівні 2,64 грн з ПДВ за 1 кВт-год, Енергоатом зміг здійснювати поточну оплату за послугу ПСО, але це не розв’язало проблеми боргів, накопичених раніше.

Отже, щоб енергоринок працював ефективно, без дедалі більших боргів, а громадяни і далі отримували електроенергію за доступними тарифами, потрібно нарешті чітко визначитись із механізмом та джерелами компенсації витрат Енергоатома на ПСО. Це питання, важливе для всієї держави.