Агентство повідомило трьом підрядникам, що знадобиться продовження термінів розробки їх контрактів / Ілюстрація REUTERS

Космічне агентство NASA переглянуло свої плани щодо двох важливих контрактів, пов'язаних з місячною місією. Це відкладає терміни висадки астронавтів на Місяць як мінімум на 2 місяці.

Дана програма була частиною плану адміністрації Трампа з доставки астронавтів на Місяць у 2024 році. Про це повідомляє The Verge.

Читайте такожПентагон у майбутньому збирається захищати бази NASA на Місяці

Відео дня

Очікується, що нова адміністрація Байдена буде займатися більш нагальними національними проблемами.

Агентство повідомило трьом підрядникам, що знадобиться продовження термінів розробки їх контрактів, а в якості нової дати укладення вказується 30 Квітня.

Відповідно до графіка адміністрації Трампа, NASA планувало вибрати двох з трьох претендентів в кінці лютого, схваливши дві систем, які в подальшому і мали б використовуватися для доставки людей на Місяць.

NASA заявляє, що затримка викликана необхідністю більш ретельно оцінити пропозиції учасників, що вимагає більше часу. Разом з тим в агентстві відзначають, що може і не знадобитися весь додатковий термін, в такому випадку контракти будуть укладені раніше. Розширення термінів розгляду також дає компаніям більше часу для проектування і розробки своїх посадочних модулів, заявили в NASA.

Адміністрація Байдена ще не вибрала свого адміністратора NASA і не озвучила будь-які цілі космічної політики. 

Місячна місія

2 лютого 2021 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що Пентагон в майбутньому збирається захищати бази NASA на Місяці. Пентагон планує захищати комерційні операції Сполучених Штатів з видобутку води або корисних копалин на супутнику Землі.

Що цьому передувало

У грудні 2020 року Конгрес США затвердив фінансування програми NASA Human Landing System в сумі $850 млн, що набагато менше $3,2 млрд, необхідних для дотримання графіка до 2024 року. Крім того, команда нового президента США Джозефа Байдена більше приділяє уваги нагальним земним проблемам, таким як зміна клімату і стримування пандемії, а щодо долі програми Artemis виникла невизначеність.

У 2020 році компанія SpaceX і команди Blue Origin і Dynetics виграли контракти на фінансування з боку NASA на загальну суму $967 млн. Ці кошти мали піти на розробку конкуруючих концепцій для реалізації посадки людини на місяць. Це перша спроба NASA виділити гроші на програму повернення астронавтів на супутник Землі з часів Apollo в 1970-х років.