Таліби готові відмовитися від заборони на навчання в афганських школах дівчаток.

Як пише NEWSru.com з посиланням на ВВС, про це повідомив міністр освіти країни Фарук ВАРДАК.

Як заявив Ф.ВАРДАК, "на самому верхньому рівні керівництва талібів" він чув, що вони більше не будуть перешкоджати утворенню дівчаток. В афганському суспільстві відбулися "культурні зміни", сказав міністр. Проте самі представники руху "Талібан", які ведуть боротьбу проти офіційних афганських властей, поки ніяк не прокоментували цю заяву.

Відео дня

До повалення режиму талібів у 2001 році афганські жінки не мали права ні працювати, ні отримувати освіту. Тепер же, за словами кореспондента ВВС в Кабулі, по всій країні на місцевому рівні між бойовиками і старійшинами укладені домовленості, згідно з якими жінки-вчителі і дівчатка-учениці зможуть повернутися до шкіл.

Втім, як визнає Ф.ВАРДАК, історично склалося загальне негативне ставлення до навчання вийшло за межі офіційної заборони і торкнулося всіх верств афганського суспільства.

"Саме тому в багатьох провінціях Афганістану у нас взагалі немає вчителів - ні чоловіків, ні жінок", - пояснив міністр. "В епоху правління талібів відсоток дівчат серед учнів становив 0%. Жінок серед вчителів теж було 0%. На сьогоднішній день 38% учнів і 30% вчителів все ж таки складають жінки", - додав він.