Студенти стверджують, що через ажіотаж навколо залізничних квитків вони вже зараз не можуть придбати проїзних документів додому на свята, пише BBC Україна.

Разом із громадськими активістами 7 грудня вони провели акцію поблизу центрального вокзалу в Києві, висловлюючи переконання, що дефіцит - штучний.

У відповідь в "Укрзалізниці" обіцяють додаткові поїзди - окрім тих, які додали до розкладу вже. Також керівництво перевізника запевняє, що фактів спекуляцій немає, а в одні руки в касах видають не більше 9 квитків. 

Відео дня

"Я родом з Івано-Франківська і, звісно, на Новий Рік та Різдвяні свята хотів їхати додому. Але через те, що Львів та Франківськ є привабливими місцями для відпочинку, буквально за 5 днів від початку продажу квитків на Новий Рік їх вже не було. Тому я від 25 листопада раз на два дні їздив на вокзал і тільки позавчора взяв квиток. Бо їх одразу скупили - перекупники та інші," - розповів bbc.ua студент Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Ільків.

Він також брав участь в акції на вокзалі, в ході якої перехожим роздавали бутафорні квитки із написом "маршрут скасовано", а також запускали іграшковий поїзд - мовляв, тільки він і лишився охочим поїхати додому на Різдво.

Східний напрямок поки що менш завантажений. Приміром, до Донецька на 30 грудня є ще кілька десятків квитків різного класу, а до Харкова - кілька сотень.

А в привабливих для туристів західних областях лишилися лічені місця в поїздах.

"Я сьогодні ледве забрала останній квиток до Івано-Франківська на 1 січня", - сказала bbc.ua студентка Львівської Національної академії мистецтв Анна Ясинська.

Дирекція "Укрзалізниці" обіцяє допомогти тим, кому забракло квитків: "На сьогодні, є проблема вивозу пасажирів на Ужгород і Івано-Франківськ, тому на даних напрямках будуть призначені додаткові поїзди. Передбачається призначити на Ужгород ще два поїзди, також розглянемо можливість призначення на Івано-Франківськ та Львів," - повідомив 7 грудня генеральний директор підприємства Володимир Козак.

На період свят вже призначили 20 додаткових поїздів. Зокрема, 8 додаткових поїздів на 29 грудня і 11 поїздів - на 30-те, розповів начальник пасажирської служби Південно-Західної залізниці Олександр Болдов:

"На Львів є денний поїзд на 31 число, також ми опрацьовуємо призначення додаткового поїзда до Львова на 30 грудня. Тобто, буде ще один поїзд на Львів," - заявив bbc.ua представник "Укрзалізниці".