Вибори відбудуться 31 березня / фото УНІАН

Існування технічних членів дільничних та окружних виборчих комісій становить значно більшу проблему для виборів президента України 31 березня, ніж заяви представників "Національних дружин", зареєстрованих як спостерігачі на виборах, про можливість застосування сили.

Про це заявили учасники прес-конференції в УНІАН на тему: "Вибори-2019: Ризики та виклики: захист прав виборців, захист бюлетенів, виборчих скриньок та протоколів".

"Останні тижні в інформаційному полі відбувається дискусія щодо ролі "Національних дружин" у день голосування, зокрема їхні провокативні заяви щодо можливості застосування сили. Однак дані Центральної виборчої комісії свідчать про те, що станом на вчора було зареєстровано лише 342 спостерігачі від "Національних дружин". Втім, я не виключаю, що їхні представники можуть бути присутні на виборчих дільницях з посвідченнями журналістів, для прикладу, партійного видання чи видання громадської організації”, - сказав генеральний директор Комітету Виборців України Олексій Кошель.

Відео дня

За його словами, КВУ вкрай негативно оцінює можливість застосування сили під час голосування.

"Ми розцінюємо це просто як нерозумну заяву молодої політичної організації, яка хоче просто взяти участь у майбутніх парламентських виборах", - зауважив Кошель.

"Однак ми вбачаємо значно більшу проблему в день голосування, пов’язану з використанням інших технологій, а саме - через технічних членів окружних і технічних членів дільничних виборчих комісій", - наголосив гендиректор КВУ.

Читайте такожПов'язані з оточенням Порошенка громадські організації будують "сітки" для підкупу виборців - ЗМІ

"Наші звіти показують, що на сьогодні в середньому в окружній виборчій комісії є 37 членів комісій, при цьому офіційна кількість кандидатів залишається 39. Іншими словами, ті кандидати на пост президента України, які проводять нульову кампанію, тобто в регіонах наші спостерігачі не побачили ні агітації, ні зустрічей з виборцями, ні інших елементів виборчих кампаній, але вони активно продавали свої квоти і делегували технічних членів до виборчих комісій різних рівнів", - сказав Кошель.

"У нас є підстави говорити, що велика кількість технічних членів комісій може бути у дільничних виборчих комісіях. Більше того, ми маємо підстави говорити, що існує ризик того, що низка дільничних виборчих комісій можуть контролюватися технічними членами, які працюють в інтересах фаворитів виборчої кампанії", - наголосив Кошель.

Він навів приклад, що самовисуванець у президенти Микола Габер подав багато своїх представників у виборчих комісіях. "Зараз у понад 90% дільничних виборчих комісіях працюють представники цього кандидата. При тому, що у своєму фінансовому звіті він вказав нульові витрати на виборах, але при цьому активно делегує своїх представників до комісій", - сказав гендиректор КВУ.

Також Кошель повідомив про проблеми іншого характеру. "Зараз активно штаби кандидатів на пост президента України надсилають своїм членам дільничних виборчих комісій так звані пам’ятки щодо дій члена дільничної виборчої комісії. Це внутрішній документ, який, очевидно, готується централізовано, але з урахуванням специфіки того чи іншого регіону. Ми розуміємо, що кінцевий варіант пам’ятки готують обласні штаби", - заявив Кошель.

"У цих пам’ятках ми бачимо дивні словосполучення. Для прикладу: вказується про те, що існує старший член виборчої комісії. Тобто, іншими словами, це член виборчої комісії, котрий контролює роботу технічних членів ДВК", - сказав він.

За словами Кошеля, у розпорядженні КВУ є три такі пам’ятки від різних кандидатів, надіслані спостерігачами, але немає підстав сумніватися, що ці пам’ятки ідентичні.

"В одній із пам’яток ми знаходимо словосполучення, дослівно: "в кожній дільничній виборчій комісії є два наших члени комісії". Це є пряме підтвердження того, що один із кандидатів використовує роботу технічних членів виборчих комісій", - наголосив він.

Також, зауважив Кошель, у цих пам’ятках є тези, які можуть свідчити про наміри порушувати чинне законодавство, наприклад щодо контролю за голосуванням під час виїзду до недієздатних виборців на місце проживання зі скринькою для голосування.

За його словами, у пам’ятці дослівно сказано: "У процесі підготовки і ведення суботнього засідання необхідно поставити на голосування питання у порядок денний про виїзд на голосування за місцем проживання наших трьох членів ДВК".

"На сьогодні в Україні до таких списків включено 900 тисяч виборців, і тому контроль за голосуванням по місцю проживання, тобто для осіб, які нездатні, яким складно пересуватись і дійти до виборчої дільниці, є дуже важливим компонентом виборчої кампанії. І цей компонент, я думаю, може принести сотні тисяч голосів, якщо подібна робота може бути проведена централізовано", - наголосив Кошель.

"Наша практика показує, що у цьому випадку фальсифікація може бути досить значною", - заявив він.

"Сьогодні, власне, технологія пам’яток, вивчення трьох пам’яток, вона дає нам підстави говорити про те, що можуть готуватися схеми фальсифікації голосування, насамперед, так зване голосування вдома, і насамперед, серйозні маніпуляції з підрахунком голосів", - додав він.

Повертаючись до питання можливого застосування різними структурами сили, Кошель наголосив, що такий ризик є, але не варто нагнітати паніку. При цьому він нагадав виборчі кампанії в об’єднаних територіальних громадах у 2017-2018 роках. "Ми мали прецеденти штурму тітушками однієї з виборчих дільниць. Ми мали прецеденти, коли одну з виборчих дільниць було закидано димовими шашками, і мали прецедент спроби заливання чорнила у виборчу скриньку, тобто, іншими словами, псування виборчої документації, що могло б призвести до невизнання виборів на цій дільниці", - сказав він.

"Тому технології силового характеру, я переконаний, що є ризик того, що вони будуть мати місце. І це не обов’язково, до речі, з метою визнання виборів недійсними по окремих дільницях, тому що визнати вибори недійсними фактично неможливо. Вибори визнаються недійсними по окремих дільницях. І я виключаю той факт, що ми отримаємо масові атаки чи штурми виборчих дільниць. Це нереально", - сказав Кошель.

Читайте такожНа виборах готуються до кількох форс-мажорів - ЗМІ

“Але, - зауважив гендиректор КВУ, - створити інформаційний фон, створити інформаційну картину для того, щоб показати міжнародному співтовариству, що в Україні відбуваються вибори в дикунському форматі, де грають роль не правоохоронці, не члени комісій, а грають роль невідомі структури провокатори, це може бути".

За словами Кошеля, в цьому може бути зацікавлене російське телебачення. "Це обов’язково потрібно Росії для того, щоб показати картину для міжнародних спостерігачів. Але я переконаний, що в подібних діях може бути зацікавлена низка кандидатів на пост президента України, низка політичних сил для того, щоб принаймні довести до своїх виборців тезу про те, що ми не виграли, але ми і не програли, про те, що неможливо програти, коли вибори відбуваються через силовий сценарій", - наголосив Кошель.

"Тобто, політтехнологічних сценаріїв для того, щоб застосувати у тому числі і силові дії, я для цього бачу підстави. Але більше ризиків я бачу від тієї інформації, яка надійшла до нас із так званих довідкових матеріалів для членів дільничних виборчих комісій. Тому є реально ризики того, що може бути фальсифікація на рівні виборчих скриньок, є реальні ризики того, що фальсифікація може бути на рівні підрахунку бюлетенів", - сказав він.