Мешканцям Львівщини розсилали агітаційні матеріали від імені Порошенка

Головне слідче управління Національної поліції України внесло до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочало досудове розслідування фактів можливого незаконного використання коштів держбюджету з метою агітації за кандидата на пост президента України Петра Порошенка.

Про це сказано в повідомленні про початок досудового розслідування від 27 березня 2019 року, надісланого на ім’я голови УКРОПу, народного депутата Тараса Батенка.

«Повідомляю, що відповідно до вимог ч. 1 та ч. 4 ст. 214 КПК України, 27.03.2019 мною внесено відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування в кримінальному провадженні № 120190000000000285 за ч. 1 ст. 157 КК України за депутатським запитом групи народних депутатів (Батенка Т. І. та інших, всього 5 народних депутатів) про вчинення кримінального правопорушення. Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення ч. 1 ст. 157 КК України», – сказано у повідомленні про початок досудового розслідування за підписом старшого слідчого в ОВС Ю. Л. Никифоренко.

Відео дня

Такі дії Нацполіція розпочала після відповідного депутатського запиту укропівців Тараса Батенка, Ірини Констанкевич, Валентина Дідича, Олександра Дубініна та Віктора Шевченка на ім’я міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

«До Головного слідчого управління Національної поліції України надійшов депутатський запит групи народних депутатів (Батенка Т. І. та інших, всього 5 народних депутатів) про вчинення кримінального правопорушення. З наданих матеріалів встановлено, що до мешканців міста Львова поштовими відправленнями надходить друкована агітаційна продукція, тим самим відбувається перешкоджання виборчому праву потенційних виборців», – сказано у витязі з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як відомо, укропівці повідомляли, що зі ЗМІ вони дізналися про надсилання мешканцям Львівської області листівок з інформаційними матеріалами від імені президента України, у яких ідеться про напрямки перспективного розвитку регіону на 2019-21 роки. Матеріали розробила та надрукувала Рада регіонального розвитку, до них додається анкета й конверт зі зворотною адресою.

На думку нардепів від УКРОПу, поширення такої друкованої продукції є маніпулятивною передвиборчою агітацією та збором даних потенційних виборців. Крім того, автори документа звернули увагу, що мінімальний тираж дороговартісних анкет становить 730 тис., карт – 20 тис., брошур – 5 тис. екземплярів.