Місцеві вибори, що відбуваються в Україні 25 жовтня 2020 року, стали першим для нашої країни масштабним волевиявленням українців в умовах пандемії коронавірусу. 

Читайте такожВідсутність кабінок і плутанина в списках: Денісова розповіла про порушення на виборчих дільницях

Фотокореспонденти УНІАН побували на різних дільницях у Києві, щоб зафіксувати на світлинах як усе відбувається.

Відео дня

Місцеві вибори 2020 в Україні проходять за нових реалій - із дотриманням протиепідемічних заходів.

З одного боку, виборчі дільниці мали забезпечити наявність санітайзерів, окремих кабінок для людей з ознаками ГРВІ та достатню кількість персоналу для обслуговування виборців (вимірювання температури, розподіл людей на території дільниці, щоб не було скупчень, тощо). І якщо у багатьох містах і селищах з цим були проблеми, взяти хоча б величезні черги в Одесі чи ну дуже креативні кабінки для голосування в Житомирі, то в столиці, здебільшого, все було в нормі - без великих черг, з достатною кількістю кабінок та з санітайзерами.

Місцеві вибори в нових реаліях / фото УНІАН
У виборців на вході повинні були перевіряти температуру тіла / фото УНІАН

З іншого боку, вже самі виборці також мали дотримуватися певних антикоронавірусних правил - постійно носити маски під час перебування на території виборчих дільниць та дотримутися дистанції (якщо хтось порушував, їх мали перенаправляти працівники виборчих дільниць).

Зразковий відвідувач виборчої дільниці мав би виглядати як ось ця жінка /фото УНІАН

При цьому громадянам наполегливо радили брати з собою рукавички та власні ручки, щоб зайвий раз не торкатися сторонніх предметів. 

Дистанції у столиці виборці здебільшого дотримуються / фото УНІАН

Щоправда, з масками у деяких виборців було як завжди - носи таки стирчали. Напевно, було дуже важко 5 хвилин потерпіти в правильно одягнутій масці, поки вони перебували на виборчів дільниці. Рукавички з собою не брали ще більша кількість киян.

Носи поверх масок - без цього ніяк / фото УНІАН

А подумайте тільки, членам виборчкомів доводиться увесь день сидіти в масках та рукавичках, що не дуже приємно. Але треба.

Маски на виборчій дільниці мають бути у всіх і, головне, правильно одягнуті / фото УНІАН

Хоча деякі з працівників виборчих дільниць все ж здаються та спускають маски з носа.

Увесь день в масці, звісно, важко / фото УНІАН

І ще цікаве спостереження: чимало українців вирішили цього року проігнорувати вибори через побоювання заразитися коронавірусом на виборчій дільниці. Адже, як відомо, людей з ознаками ГРВІ на дільниці пускають, лише виділивши їм окремі кабінки для голосування. Тим не менш, чимало українців таки вирішили взяти з собою на виборчі дільниці дітей, яким там перебувати зовсім необов'язково, адже голосувати можуть лише повнолітні громадяни України. Суперечливе рішення.

Українці активно брали на вибори дітей, попри загрозу коронавірусу / фото УНІАН
Голосувати можуть лише повнолітні українці, але закон не забороняє дорослим брати дітей на виборчу дільницю / фото УНІАН

До речі, проголосувати вже встиг і президент України Володимир Зеленський з дружиною Оленою, хоча напівоголона активістка Femen спробувала їм трохи попсувати настрій.

Місцеві вибори в Україні

  • Сьогодні, 25 жовтня, в Україні проходять чергові місцеві вибори.
  • Виборчі дільниці відкрилися о 8:00 і працюватимуть до 20: 00.
  • Підбити підсумки голосування виборчі комісії мають до 3 листопада включно, а встановити результати виборів - до 6 листопада включно.