Брюссель. 17 листопада. УНІАН. Французький експерт, директор з досліджень Інституту зовнішніх та стратегічних відносин Лаура ДЕЛЬКУР вважає, що Україна переживає одночасно політичну, економічну та безпекову кризу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться в її матеріалі, розміщеному на Інтернет-сайті Інституту.

“Засмучена протягом багатьох років нестабільністю, що їй сприяє недосконала Конституція, Україна, здається, погружається в політичну кризу”, - зазначає Л.ДЕЛЬКУР.

Відео дня

За її словами, ознаками цієї кризи стали другий за останні 13 місяців намір Президента України розпустити парламент, а також події навколо зняття з посади спікера Верховної Ради Арсенія ЯЦЕНЮКА.

“Під час цієї відставки, український парламент був театром, в якому грали поганий спектакль, депутати переходили до рукоприкладства після того, як прихильники Юлії ТИМОШЕНКО намагалися заблокувати електронну систему голосувань”, - пише експерт.

Фінансова криза, на переконання експерта, додала проблем для України та українського політику му, оскільки сильно вдарила по основних експорто-орієнтованих галузях, знецінила національну валюту, призвела до зменшення виробництва лише у вересні на 4%, а також погіршила прогнози щодо платіжного балансу: за підсумками року його дефіцит може сягнути 12% ВВП.

“Економічна криза, звичайно, підпитує політичну напругу, оскільки конкуренти Ю.ТИМОШЕНКО сподіваються, що виборці покладуть всю відповідальність на уряд”, - зазначає Л.ДЕЛЬКУР.

Крім того, експерт зазначає, що до цієї картини і так достатньо похмурої, додається тривога щодо безпекової крихкості України, продемонстрованої останнім російсько-грузинським конфліктом. При цьому, головним питанням, на переконання експерта, є питання приєднання до НАТО, яке, з одного боку, находить підтримку серед країн-членів Північноатлантичного альянсу, які закликають Україну до продовження політичних та військових реформ, і відкидається Москвою, яка має широкий спектр інструментів для тиску на Київ.

“Крім енергетики, російське населення Криму, видається, також потенційним джерелом загрози цілісності країни в той час, як Росія проголошує захист російськомовних меншин метою своєї зовнішньої політики”, - зазначає експерт.

Л.ДЕЛЬКУР також звертає увагу на те, що більша частина населення України не підтримує ідею приєднання до НАТО, а поради Генерального секретаря НАТО для українського уряду щодо збільшення зусиль для зростання такої підтримки здаються “неув’язаними” з політичними та економічними реаліями сьогодення.