Супрун розповіла про метеозалежність / фото flickr.com/photos/nasamarshall

Біль у суглобах чи спині, втома, головний біль та підвищений тиск — це не перелік симптомів певної хвороби. Схожі симптоми відчувають люди, які залежать від погоди або ж відчувають метеозалежність.

В.о. глави МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook вирішила розібратися, чи справді існує метеозалежність.

Класика метеозалежності — погане самопочуття через магнітну активність на Сонці. Електромагнітна активність там відбувається постійно, внаслідок цього процесу відбувається викид коронарної маси. І якщо вона досягає Землі, то починає взаємодіяти з магнітним полюсом планети, що викликає полярне сяйво, а не мігрень.

Відео дня

"Магнітосфера Землі нейтралізує електромагнітний вплив нашої зорі, тому малоймовірно, що його може відчувати організм людини", - наголосила Супрун.

Втім, багато людей жаліються на мігрені та сильний головний біль саме в цей період. Але підтверджень, що саме активність Сонця викликає ці симптоми — недостатньо. В одному з досліджень було проаналізовано 63 мільйони твітів, що містили слова "мігрень" або "головний біль". Графік активності таких повідомлень був зіставлений з графіком активності Сонця, і в кінцевому результаті взагалі не збігався.

Читайте такожУкраїну накрила магнітна буря

"Натомість є дослідження, в яких показано кореляцію між геомагнітними бурями та ризиком інсульту у певних групах. В цьому випадку механізм зв‘язку необхідно вивчати додатково", - зазначила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я.

Також вона розповіла, що погода не впливає на біль у спині й суглобах. Крім того, ревматоїдний артрит також не залежить від погодних чинників.

Так само у ході досліджень не знайшли впливу зміни атмосферного тиску, температури, вологості повітря та кількості опадів на появу болю у спині.

"Але біль в суглобах реальний і деякі зв‘язки з погодою можна все-таки знайти. Цьому є дещо інше пояснення. Виснаження через запальні процеси, біль, неможливість виходити з дому, поганий настрій і самопочуття — мовою нейрофізіології, брак серотоніну — здатні погіршувати чутливість до болю в давно хворих суглобах. Тобто можуть погіршувати симптоматику ревматоїдного артриту, зокрема в дощову погоду", - пояснила Супрун.

Крім того, для серця та судин перепади температури та тиску можуть бути небезпечними.

"Очевидно, що дуже високі або дуже низькі температури можуть спричинити виникнення певних хворобливих станів, а їхня різка зміна може негативно вплинути на захисні функції організму. Тому повністю заперечувати вплив деяких погодних умов на здоров’я не варто", - підсумувала в.о. глави МОЗ.