Важливо вміти розрізняти панічну атаку та серцевий напад / фото joinfo.ua

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла про симптоми серцевого нападу й панічної атаки. 

Це задуха і пришвидшене серцебиття, біль у грудях, запаморочення, оніміння рук та ніг, спітніння і  тремтіння. У багатьох людей ці симптоми створюють відчуття втрати контролю, часом здається, що ви навіть помираєте, пише Супрун на своїй сторінці у Facebook. 

"Дуже важливо не сплутати панічну атаку із серцевим нападом та навпаки. Це вкрай небезпечно для здоров’я та життя. Важливо зважати на свій стан та вчасно реагувати і діяти", - назначила в.о. глави МОЗ.

Відео дня

1. Панічні атаки характеризують як відчуття раптової та інтенсивної тривоги і страху. Наше тіло починає вважати, що нам загрожує небезпека. Ускладнюється дихання, швидко б’ється серце, розширюються зіниці, шлунок перестає працювати, кінцівки можуть німіти, в голові паморочитися. Але якими б страшними не були симптоми панічної атаки, вони не становлять смертельної небезпеки. 

2. Серцевий напад (напад стенокардії) стається через невідповідність між підвищеною потребою серця в кисні і можливістю його доставити через звужені серцеві судини. В цей час серце не отримує достатньо кисню. До прикладу, він може виникнути під час інтенсивного фізичного навантаження, коли пришвидшується частота серцевих скорочень. 

Як розпізнати панічну атаку та серцевий напад: 

Початок

▪ Якщо після тривалого стресу — це може бути панічна атака.

▪ Якщо ж перед цим ви займалися інтенсивною фізичною активністю або навіть просто піднімалися по сходах — це може бути серцевий напад. 

Характер болю

▪ Під час панічної атаки біль у грудях гострий та “колючий”, зазвичай він локалізований по центру. 

▪ Під час серцевого нападу може бути відчуття стискання зсередини та важкості за грудиною. Біль може “віддавати” у руку, під лопатку, нижню щелепу або шию зліва. Але це спостерігається не у всіх випадках. 

▪ І під час панічної атаки, і під час серцевого нападу може виникати ускладнення дихання, різка слабкість, пришвидшене серцебиття, запаморочення, нудота і блювання. 

Читайте такожСупрун пояснила, як готуватися до вагітності

Тривалість симптомів 

▪ Панічна атака може тривати від 5 до 30 хвилин.

▪ Симптоми серцевого нападу можуть зникнути через 2-3 хвилини після припинення фізичного навантаження або прийому нітрогліцерину. 

Також виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я пояснила, як діяти при панічних атаках й серцевому нападі.

У випадку панічної атаки Супрун радить заспокоїтися, пам’ятати, що панічна атака минає і не становить загрози життю. Допомогти можуть дихальні вправи і підтримка близьких. Викликати швидку варто, якщо через півгодини не стало краще, а дихальні вправи не допомагають прийти до тями. 

У випадку серцевого нападу потрібно заспокоїтися та припинити фізичне навантаження.  Зателефонувати своєму лікарю — лікар може призначити прийом нітрогліцерину. Якщо напад не вдається зняти протягом 15-20 хвилин — негайно викликайте екстрену медичну допомогу.  Адже серцевий напад, який триває понад 15-20 хвилин, може перерости в інфаркт міокарда.

"Викликати допомогу також необхідно якщо ви маєте хоча б один з цих симптомів: біль постійний та стає інтенсивнішим, біль хвилеподібно повторюється у стані спокою, виникає різка слабкість, відчуття страху, частішає пульс чи різко коливається артеріальний тиск", - зазначила в.о. глави МОЗ.

При цьому наголошується, що у жінок інфаркт може проявлятися інакше — можуть боліти одна чи обидві руки, шия, плечі, щелепа чи живіт, часто болить між лопатками, дихання може стати частим і поверхневим, але при цьому нічого не болітиме. Дуже важливо зважати на ці відмінності. 

"Панічна атака не може спричинити серцевий напад, але стрес та тривога можуть негативно вплинути на розвиток серцево-судинних хвороб. Деякі дослідження вказують, що люди, які мають тривожні розлади, можуть мати вищі ризики розвитку хвороб серця", - підсумувала Супрун.