Про що свідчить неприємний запах тіла / фото pixabay.com

У нормі запах людського тіла практично невловимий. Однак трапляється, що від тіла пахне досить відчутно, при цьому амбре не завжди викликає приємні відчуття.

Сімейний лікар Лобода Наталія стверджує, що часто появою неприємного запаху інформують про себе різні збої та захворювання. MedOboz з'ясував, чим пахнуть деякі хвороби та стани та до кого треба звертатися по допомогу.

Читайте такожЛікар Комаровський пояснивши батькам, в якому випадку дитячий садок небезпечний для їхніх дітей

Відео дня

Запах ацетону

Він часто супроводжує порушення у виробленні інсуліну, тобто є дзвіночком про розвиток цукрового діабету. Якщо ж він супроводжується ще й болями в спині, набряклістю і труднощі із сечовипусканням, то, ймовірно, причина криється в нирках. У першому випадку потрібно йти до ендокринолога, у другому – до уролога.

Тіло пахне котом

Якщо в будинку немає кота, який постійно "косячить", ймовірно, справа в порушенні метаболізму. Спершу зверніться до терапевта або сімейного лікаря, а далі – за показаннями.

Кислий запах, що нагадує оцет

Так проявляють себе захворювання дихальних шляхів, частіше – легенів, а також мастопатія або дефіцит вітамінів групи D. Знову ж таки, насамперед зверніться до терапевта, він дасть направлення на потрібні обстеження і розбереться, в чому саме справа.

Затхлий запах "старості"

У молодих і у людей в середньому віці з'являється такий запах при серйозних збоях на гормональному рівні або порушенні метаболізму певних речовин. Вирішить питання гормонограма й ендокринолог, при необхідності лікар направить до іншого фахівця.

Переслідує запах риби

У жінок це часто симптом гінекологічних захворювань, тому варто звернутися в жіночу консультацію. В інших випадках це ознака порушення обміну речовин.

Пахне сірководнем

Чи то з рота, чи від тіла, це може говорити про розвиток виразки шлунка. Тут пряма дорога до гастроентеролога.

Мучить запах мокрої шерсті або пір'я

Так можуть виявлятися порушення в роботі надниркових залоз. Вам варто проконсультуватися з ендокринологом і пройти необхідні обстеження.

Алкогольне амбре

Якщо ви не вживали спиртне, це може свідчити про порушення мікрофлори кишечника. Зверніться до гастроентеролога, він розповість, які аналізи здавати і як лікувати цей внутрішній "спиртзавод".