Близько 40% населення Північної Кореї - 9 мільйонів осіб – у наступні декілька місяців потребуватимуть продовольчої допомоги.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомляється у спільній доповіді Всесвітньої продовольчої програми ООН (ВПП) та Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Незважаючи на сприятливі погодні умови минулого сезону, дефіцит продуктів виник через нестачу добрив і пального для сільськогосподарської техніки. У попередні роки Південна Корея щороку направляла КНДР у рамках гуманітарної допомоги 300 тис. тонн добрив, однак цього року Сеул не надав допомоги, пославшись на відсутність запиту із Пхеньяна.

Відео дня

Продовольчі пайки, які видають за картками Громадської розподільчої системи КНДР, є основним джерелом харчування для 70% населення країни, але, скоріше за все, вони будуть відчутно скорочені.

«КНДР матиме серйозні труднощі з продовольством кілька наступних місяців», - заявив голова системи раннього попередження ФАО Генрі ЖОССЕРАНД.

Як відзначається у доповіді ВПП і ФАО, навіть якщо КНДР зможе частково скоротити дефіцит зернових за рахунок імпорту, країні не вистачить більш ніж 800 тис. тонн зерна, необхідних для харчування 9 млн. осіб. Це негативно вплине на здоров’я однієї з найбідніших націй у Азії.

Наразі реалізацією програм з надання термінової продовольчої допомоги населенню КНДР займаються ВПП, ФАО та п’ять неурядових американських організацій.

У вересні цього року незалежний експерт Ради з прав людини Олівер Де ШУТТЕР попередив, що загальна кількість голодуючих у світі у 2009 у зв`язку з глобальною продовольчою кризою може перевищити 1 мільярд.