В Україні до кінця року буде відкрито 7 перинатальних центрів.

 
Як повідомили УНІАН у прес-службі МОЗ України, про це поінформувала на брифінгу начальник управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров`я Альона Терещенко.
 
“На сьогоднішній день в рамках Національного проекту “ Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства” в Україні відкрито десять перинатальних центрів”, - сказала вона.
 
“На черзі відкриття центрів у Луганській і Запорізькій областях. Цього року до проекту включені Івано-Франківська, Чернівецька, Черкаська, Київська та Херсонська області. А до кінця 2014 року в кожній області буде створено по одному перинатальному центру”, - додала Терещенко.
 
Національний проект “Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства” вже три роки реалізується в Україні, нагадали в МОЗ.
 
“Фінансування Національного проекту відбувається з трьох джерел: з державного бюджету у 2013 році виділено 341 млн грн, з місцевих бюджетів (ця частка фінансування складає 20-30% від загальних видатків у кожному регіоні) та із залученням коштів приватного сектору”, - розповіла представник МОЗ України.
 
За її словами, новиною для системи перинатальних центрів є створення замкненого циклу надання допомоги. Тобто в одному закладі охорони здоров`я допомога надається жінкам з високим і середнім ризиком для вагітності, майбутнім матерям та новонародженим дитям.
 
За словами представника МОЗ, в результаті впровадження проекту було стабілізовано два основні індикативні показники: материнських втрат (4,6 на 100 тис. народжених живими) і втрат дітей першого року життя (7,6 на 1000 народжених живими). Перший показник є вищим, ніж в Євросоюзі, другий — відповідає рівню ЄС.