Ілюстрація / REUTERS

Тест на основі «рідкої біопсії» дозволяє діагностувати меланому за кілька годин. Швидка постановка діагнозу уможливлює своєчасно розпочати лікування та знизити смертність серед пацієнтів. Особливо це важливо в тих випадках, якщо у пацієнтів виявляються поширені форми раку, повідомляє Медпортал.

Читайте такожПухлина не є єдиним симптомом раку молочної залози - онкологиТест був створений дослідниками з Мельбурна. Вони розповідають про те, що застосування нового тесту вже допомогло врятувати життя пацієнтки з меланомою. Діагноз був поставлений Наташі Сторк (Natasha Stork), молодій мамі з Австралії. Всього через кілька тижнів після пологів Наташа стала страждати від болів у шлунку. Застосувавши новий аналіз, медики діагностували в пацієнтки 4 стадію метастатичної меланоми. У жінки були виявлені метастази в шлунок, малий кишечник, стегнові кістки і печінку.

Лікарі змогли призначити лікування тільки після того, як їм вдалося визначити, який саме тип раку був у пацієнтки. Зазвичай для цього необхідно проведення інвазивної процедури, в ході якої береться пухлинний зразок.

Відео дня

Лікарі ж провели аналіз крові і результат був готовий усього за шість годин. Лікарі виявили у пухлинних клітинах BRAF-мутацію і призначили адекватне лікування так швидко, як тільки могли. Зараз Наташа в ремісії.

Читайте такожПри ранній діагностиці 95% пацієнтів з меланомою виліковуються - медикиДжонатан Себон (Jonathan Cebon), професор-онколог, пояснює, що пацієнти з поширеною меланому не можуть чекати призначення лікування довго і важливо вчасно поставити їм діагноз.

Зараз тест використовується для діагностики раку легені і меланоми, а надалі з'являться тести для виявлення і інших типів пухлин.